Café Bulgakov

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Café Bulgakov – Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró
Adatok
Alapítva2002
TulajdonosNagy Elek
Cím
TelepülésKolozsvár
CímStr. Inocențiu Micu Klein (Virág/Búza utca) nr. 17
Café Bulgakov – Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró weboldala

Café Bulgakov teljes nevén Bulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró Kolozsvár emblematikus kávézó-vendéglője a belvárosi Virág/Búza (Inocențiu Micu Klein) utcában.

Története[szerkesztés]

A kerthelyiség műemlék kapuja

A kávéházat 2002. június 12-én nyitották meg Faludy György költő, Erdély szerelmese jelenlétében. A Café Bulgakov Méhes György író fia, Nagy Elek üzletember jóvoltából működik. Kezdetben Kovács Ferenc gasztro-szerelmes és Orbán János Dénes költő, irodalmár-kocsmáros vezette. Mára Erdély egyik legismertebb irodalmi kávéházává nőtte ki magát. A Café Bulgakov az a hely, ahol találkozik a gasztronómia, a zene és az irodalom. Rendszeresen tartanak irodalmi estéket és zenés összejöveteleket.

A kávéház több szobából áll, van emeleti és pince része is. Nyáron a kerthelyiségben működik. A kávézó egyben erdélyi irodalmi panteon is, mivel két szobájának falait az erdélyi irodalom nagyjainak fényképe díszíti. A kávézó 2012-ben Marosvásárhelyen is nyitott egy „kirendeltséget”.[1]

A kávézó helyei: az irodalmi Pantheon, a bár, a téli kert, a manzárd (Jazz, soul & gitár), a macskaház, a pince, a nyári kert. A kávézó mindkét épülete műemlék.

Érdekesség[szerkesztés]

Ebben a utcában, a kávéház szomszédságában játszódik Hunyady Sándor A vöröslámpás ház című novellája, amelyből film is készült.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Megnyílt a vásárhelyi Bulgakov, Népújság, 2012. június 22.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Fiatal írók „triumviratusa” a Bulgakovban, foter.ro, 2017. április 12.
  • Kultúrbisztró az egykori nyilvánosházban, Erdélyi Napló, 2015. január 10.
  • A jámbor Öcsi, az új tulajdonos mutatta be a megújult Bulgakovot, Transindex, 2014. december 4.