Bunny Hug (tánc)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Bunny Hug (nyers fordításban: nyusziölelés) egy tánc, mely a kora 20. századi fiatalok közt volt népszerű, főleg az Egyesült Államokban. Valószínűleg a San Francisco hírhedt piroslámpás negyedében, Barbary Coaston található tánctermekből ered más, hozzá hasonló táncokkal együtt, mint amilyen a Texas Tommy, Turkey Trot és a Grizzly Bear.

A Bunny Hugot amerika nagy ragtime-szerzőinek zenéjére táncolták.[1] A Bunny Hug más „állattáncokhoz” hasonlóan heves ellenérzéseket váltott ki a társadalom visszafogottabb rétegeiből. Dr. R. A. Adams The Social Dance című, 1921-es, táncellenes tanulmányában azt állította a hasonló táncokról, hogy ezek a különböző állatok párzási rítusait utánozzák (a Bunny Hug például a nyulak párzását). Ezen táncok egyetlen céljának azt tartotta, hogy a résztvevők nemi vágyát fokozzák.[2]

Az állattáncokat több amerikai szórakozóhelyen is tiltották. 1913 március 27-én az Oregon állambeli Grants Pass-ben Ed Spence 11 késszúrást kapott, mikor Holland nevű klubjában egy Bunny Hugot táncoló párral vitába keveredett.

Az 1914-ben Németországban megjelent „nyúltáncot” az amerikai Bunny Hughoz hasonlónak tartották.[3]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  • Ragtime, a Bunny Hug alapját adó zenei stílus
  • Bunny Hug, a táncról elnevezett, magas alkoholtartalmú koktél.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Western Social Dance: An Overview of the Collection
  2. Dr. R. A. Adams. The Social Dance. 634 Franklin Ave, Kansas City, Kansas: Dr. R. A. Adams (1921) 
  3. Timeless dances. Swing U School. [2011. május 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 17.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bunny Hug című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.