Bloons

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Bloons egy Ninja kiwi által készített videójáték-franchise. Ez egy 44[1] játékból álló játéksorozat, melynek mindegyikében majmok lufikat durrantanak ki.

Korai játékok[szerkesztés]

A legelső játék 2007-ben jött létre. A játék neve "Bloons" volt, és egyetlen majomnak kellett meghatározott számú lufit kidurrantani dárdákkal. A játék hatalmas siker lett, és gyorsan sok folytatása készült, melyek követték az alapmechanikát. Ezek a korai játékok Adobe Flash[2] alapúak voltak. A játék közzététele után létrejött egy rajongói weboldal Bloons World néven.

2007-ben azonban egy újfajta Bloons játék jött létre, Bloons Tower Defense néven. Ez volt az alapja a máig legsikeresebb játéknak a franchiseban. A játék a klasszikus toronyvédelmi játékokat imitálta egy barátságosabb külsőben. A játékosok majmokat és "tornyokat" helyezhetnek le, melyek kidurranthatják a lufikat. A játék 40 kör után véget ér.[3] Ezek után gyorsan elkészült a második és a harmadik rész.

A megannyi korai játékok nagy része ilyen játék volt. A Ninja Kiwi megpróbált létrehozni új stílusú és mechanikájú játékokat (Bloons Supermonkey, Hot Air Bloon, Bloons Pop 3), ám ezek nem arattak nagyobb sikert.

A következő játék a Bloons Tower Defense 4 volt. Ennek a játéknak más volt a rajzstílusa és sok más, új játékmechanikát alkalmazott.[4] A játék után nem sokkal a Bloons 2 is létrejött, melyet a ma már megszűnt cég, a MochiGames[5] futtatott.

A Bloons Tower Defense 5 és 6[szerkesztés]

Az első, nagyobb sikert is arató játék a Bloons Tower Defense 5 volt. Ez rengeteg új mechanikát hozott be a játékba. Számos változata készült, többek között egy Flash, egy Steam, és egy mobilos is. A következő játékok a Bloons Tower Defense 5-ből származtak. Ezek közül a legnagyobb a Bloons TD Battles volt, melyben a játékosoknak harcolniuk kellett a győzelemért: az nyert, aki több ideig maradt életben. A játékban lehetőség volt lufik "küldésére" is.

A jelenleg legnagyobb sikert arató játék 2017-ben[6] jött létre: A Bloons Tower Defense 6. Ez a játék fizetős, nem flash alapú, és 3D grafikát használt. Természetesen ez is sok új játékmechanikát tartalmazott.

Ezek után sok, Bloons TD 6-ból származtatott játék jelent meg. Ezek mind 3D grafikát használtak. A jelentlegi legújabb játék a Bloons TD Battles 2, mely a Bloons TD Battles-hez hasonló.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. How many bloons games are there? | Fandom (amerikai angol nyelven). bloons.fandom.com. (Hozzáférés: 2023. január 29.)
  2. Bloons (Game) (angol nyelven). Bloons Wiki. (Hozzáférés: 2023. január 29.)
  3. Bloons Tower Defense (Game) (angol nyelven). Bloons Wiki. (Hozzáférés: 2023. január 29.)
  4. Play Bloons Tower Defense 4 - NinjaKiwi - Ninja Kiwi. ninjakiwi.com. (Hozzáférés: 2023. január 29.)
  5. Bloons 2 Trailer” (angol nyelven).  
  6. Timeline of Bloons TD 6 (angol nyelven). Bloons Wiki. (Hozzáférés: 2023. január 29.)

Források[szerkesztés]