Blaze Bayley

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Blaze Bayley
Blaze Bayley, 2018
Blaze Bayley, 2018
Életrajzi adatok
Születési névBayley Alexander Cooke
BecenévBlaze
Született1963május 29. (60 éves)
Birmingham, Anglia
Pályafutás
MűfajokHeavy metal, hard rock
Aktív évek1984–napjainkig
EgyüttesBlaze
Kapcsolódó előadó(k)Iron Maiden, Wolfsbane
Hangszerénekhang
Hangbariton
Tevékenységénekes, dalszerző

Blaze Bayley weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Blaze Bayley témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Blaze Bayley (Birmingham, 1963. május 29. –) angol énekes, dalszerző, aki az Iron Maiden és a Wolfsbane nevű brit heavy metal együttesek frontembereként vált ismertté.

Zenei pályafutása[szerkesztés]

Bayley 1984-ben alapító tagja volt a Tamworth-ben alakult Wolfsbane együttesnek. 1988-ban szerződtette le a zenekart Rick Rubin és lemezkiadója, a Def American. A Wolfsbane bemutatkozó albuma 1989-ben jelent meg Live Fast, Die Fast címmel. A következő évben Brendan O’Brien producerrel készítettek egy EP-t, majd előzenekarként játszottak az Iron Maiden No Prayer on the Road turnéjának brit állomásain. Az 1991-ben kiadott, szintén O’Briennel felvett második stúdióalbum (Down Fall the Good Guys) után sem indult be a Wolfsbane szekere, így a Def American megvált a zenekartól. 1993-ban rögzítettek egy koncertalbumot a Marquee klubban, majd elkészítették a zenekar nevét viselő harmadik Wolfsbane-stúdióalbumot is. Még az új Wolfsbane-nagylemez megjelenése előtt az Iron Maiden a távozó Bruce Dickinson helyére leigazolta Bayleyt. A Wolfsbane Bayley távozása után 1994-ben feloszlott.

Blaze Bayley 1994-től öt éven keresztül volt az Iron Maiden tagja, és két nagylemezt készített a brit heavy metal egyik legnagyobb együttesével. Az 1995-ös The X Factor és az 1998-as Virtual XI című albumok egy olyan időszakban jelentek meg, amikor a heavy metal népszerűsége világszerte visszaesett, illetve sok régi Iron Maiden rajongó sem tudta elfogadni a szerényebb hangi adottságokkal rendelkező Bayleyt énekesként Dickinson helyén. 1999-ben végül Bayley távozott az Iron Maidenből, és saját zenekart hozott össze Blaze néven.

Az első Blaze-album 2000 májusában jelent meg Silicon Messiah címmel a német SPV kiadónál. A stílus egy modernebb, súlyosabb heavy metal lett Andy Sneap producer irányítása mellett. A következő években további két stúdióalbumot és egy koncertlemezt adott ki az együttes. A 2004-es Blood & Belief album turnéjára teljesen lecserélődött Bayley körül a zenekar. Az újabb tagok is folyamatosan jöttek-mentek, végül 2007 elejére Bayley egyedül maradt. Úgy döntött szólóban folytatja pályafutását. Mindeközben egy családi tragédia is beárnyékolta az életét. 2007 februárjában vette feleségül régi barátnőjét, Debbie Hartlandot, aki egyben a menedzsere is volt. 2008 júliusában felesége agyvérzést kapott és egy időre kómába esett, két hónappal később a következő agyvérzés már a halálát okozta. Az első Blaze Bayley néven megjelent nagylemez a 2008-as The Man Who Would Not Die volt. 2010-ben érkezett a következő szólóalbum, majd ezzel egyidőben újjáalakul a Wolfsbane is. A Wolfsbane-nel egy EP-t, majd egy új stúdióalbumot is kiadott Bayley. 2012-ben ismét szólóalbummal jelentkezett, majd együtt koncertezett egy másik korábbi Iron Maiden énekessel, Paul Di’Anno-val, a Double Trouble Tour keretében. A következő években Bayley, folyamatosan változó kísérő-zenekarával az egész világon turnézott.

Hosszú szünet után 2016-ban jelent meg új Blaze Bayley album, az Infinite Entanglement, amely aztán egy sci-fi tematikájú trilógiává nőtte ki magát a történet 2017-ben és 2018-ban kiadott folytatásaival.

Diszkográfia[szerkesztés]

Wolfsbane[szerkesztés]

Stúdióalbumok
Egyéb kiadványok
  • All Hell's Breaking Loose Down at Little Kathy Wilson's Place (EP, 1990)
  • Massive Noise Injection (koncertalbum, 1993)
  • Did It for the Money (EP, 2011)
  • Rock! (EP, 2015)

Iron Maiden[szerkesztés]

Stúdióalbumok

Blaze[szerkesztés]

Stúdióalbumok
Egyéb kiadványok
  • As Live as It Gets (koncertalbum, 2003)

Blaze Bayley szóló[szerkesztés]

Stúdióalbumok
Egyéb kiadványok
  • Alive in Poland (DVD, 2007)
  • The Night That Will Not Die (koncertalbum, 2009)
  • Soundtracks of My Life (válogatás, 2013)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]