Bilećai csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bilećai csata
Időpont1388. augusztus 27.
HelyszínBileća település mellett
Eredménybosnyák győzelem a törökök felett
Szemben álló felek
 Boszniai bánság Oszmán Birodalom
Parancsnokok
 Vlatko Vuković, vajda
 Radič Sanković, vajda
 Lala Sahin pasa
Szemben álló erők
7000 főKb. 18 000
é. sz. 42° 52′ 00″, k. h. 18° 25′ 60″Koordináták: é. sz. 42° 52′ 00″, k. h. 18° 25′ 60″

A bilećai csata 1388. augusztus 27-én zajlott Bileća település közelében, a mai Bosznia-Hercegovina területén Bosznia és az Oszmán Birodalom között. I. Tvrtko bosnyák király csapatait a csatában Vlatko Vuković és Radič Sanković vajdák, a török hadseregét Lala Sahin pasa vezették.

Mavro Orbini, raguzai történetíró A szlávok királysága című 1601-ben íródott műve szerint a bosnyák had 7000, az oszmán pedig 18000 főből állt. A csata bosnyák győzelemmel ért véget. A szemben álló erők vesztesége ismeretlen. A csata kimenetele rövid időre megmentette az országot az oszmán megszállástól. Azonban a vereség az Oszmán Birodalmat újabb támadásra sarkallta. Ez egy év múlva következett be az első rigómezei csatával.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Schlacht bei Bileća című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.