Bicsú Macujama-várkastély

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bicsú Macujama-várkastély
備中松山城
Ország Japán
Mai településUchisange

Épült1331
Tulajdonos
Elhelyezkedése
Bicsú Macujama-várkastély (Japán)
Bicsú Macujama-várkastély
Bicsú Macujama-várkastély
Pozíció Japán térképén
é. sz. 34° 48′ 33″, k. h. 133° 37′ 20″Koordináták: é. sz. 34° 48′ 33″, k. h. 133° 37′ 20″
Bicsú Macujama-várkastély weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Bicsú Macujama-várkastély témájú médiaállományokat.

A Bicsú Macujama-várkastély (japánul 備中松山城, Hepburn-átírással Bitchū Matsuyama-jō), más néven Takahasi kastély, Takahasiban, Okajama prefektúrában található. Nem tévesztendő össze az Ehime prefektúrában található macujamai kastéllyal. Amellett, hogy az ország tizenkét megmaradt eredeti kastélyának egyike, a Bicsú Macujama-várkastély Japánban a legmagasabb tengerszint feletti magasságon, 430 méteren elhelyezkedő kastély.[1]

Története[szerkesztés]

A kastélyt eredetileg egy közeli hegyen (Omacujama) építtette föl Akiba Sigenobu 1240-ben. Jelenlegi helyén, a Gagjú-hegyen 1331-ben Takahasi Munejaszu épített várkastélyt, bár ennek a kastélynak a kialakítása eltért a mostanitól.[2] Amikor a régió feudális ura Mimura Motocsika lett, a kastély ismét kibővült és a területe már kiterjedt az egész hegyre. A Móri család segítségével Mimura Motocsika meghódította az egész Bicsú területet és megvédte azt az Amako klánnal szemben. Motocsika később titkos kommunikációba kezdett az Odákkal, és miután ez a Móri klán tudomására jutott, kikényszerítették a kastélyból és a szökésben meghalt.

1600-ban a kastély a Bicsú-Macujama tartomány részévé vált. Ebben az évben érkezett a területre Kobori Maszacugu és fia, Maszakazu a Tokugava sógunátus tisztjeként, és restaurálták a kastélyt annak érdekében, hogy Macujamát várvárossá alakíthassák. 1617-ben ide helyezték át Ikeda Nagajosit a Bicsú-Macujama tartomány új uraként, majd őt Ikeda Nagacune követte, aki 1641-ig uralkodott. A következő feudális úr, Mizunoja Kacutaka, újjáépítette a belső vártornyot, kisebb tornyokat és egyéb kapukat. Ezen felül felépíttette a Gagjú-hegy déli oldalán az Onegoja-házat, ahol a közügyeket intézték. A Mizunoja klán 1695-ig uralkodott itt, majd 1711-ben ismét átkerült az irányítás az Andó klánhoz és az Isikava klánhoz.

A vártorony (tensu) szokatlannak számított abból a szempontból, hogy mindössze két emelet magas volt, bár a himedzsi kastélyhoz hasonló magasabb tensu nem lett volna szükséges, mivel a Bicsú Macujama-várkastély egy hegyen található, így jó rálátás nyílik a környező területre. Az úri palota a hegy tövében épült.

1744-ben Itakura Kacujosi lett a vár ura, és nyolc leszármazottja uralta a kastélyt egészen a Meidzsi-restaurációig. [3] Az Edo-korszak végére a kastélyt részben elpusztították, részben pedig lassan tönkrement. 1929-ben polgári egyesület alakult és megkezdődtek a kastély helyreállítási munkálatai. A munka befejezése után Takahasi város hatóságai megjavították a tornyot és a sárfalakat. Három részt sikerült megmenteni amelyek ma is állnak: egy rövid falszakasz, az egyik torony és a vártorony (tensu).

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Mitchelhill, Jennifer (2013). Castles of the Samurai: Power and Beauty. Kodansha USA Inc. p. 98. ISBN 9781568365121. 
  2. Bitchu-Matsuyama Castle. web.archive.org, 2008. március 12. [2008. március 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. november 23.)
  3. Bitchu Matsuyama Castle Profile. web.archive.org, 2011. január 27. [2011. január 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. november 25.)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Bitchū Matsuyama Castle című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.