Beagle 2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Beagle-2 szócikkből átirányítva)
Beagle 2
Űrügynökség National Space Centre
Gyártó
  • Astrium
  • Martin-Baker
Küldetés típusa
Indítás dátuma 2003. június 2.
Indítás helye Bajkonuri űrrepülőtér 31. indítóállása
Hordozórakéta Szojuz–FG
A Wikimédia Commons tartalmaz Beagle 2 témájú médiaállományokat.
A Beagle 2 makettje kiállításon

A Beagle 2 brit leszállóegység az első európai Mars-szondán, a Mars Expressen. 2003. június 2-án indították Bajkonurból Szojuz hordozórakétával. 2003. december 19-én levált a keringő egységről és önálló repülésbe kezdett. December 25-én belépett a Mars légkörébe. Itt a tervezettnek megfelelően megszakadt vele a rádióösszeköttetés, de később nem sikerült újra felvenni vele a kapcsolatot.

A projekt munkatársai azt feltételezték, hogy a túl ritka légkör miatt nem volt elegendő az ejtőernyők fékező ereje, így túlságosan nagy sebességgel csapódott a felszínhez. A NASA Mars Odyssey műholdja is kereste a kis robotot.

A Beagle 2 fő feladata a robotkarja által kiemelt talajminták vegyelemzése lett volna az esetleges marsbeli élet nyomainak fellelése végett.

A Beagle 2 utódja a 2009-es Beagle 3 lett volna, de azt pénzhiány miatt törölték.

2015-ben a NASA Mars Reconnaissance Orbiter felvételein megtalálták a Beagle 2-t. Napelemei valószínűleg nem nyíltak ki teljesen, így nem lehetséges közvetlen rádiókommunikáció a robottal. Annyi azonban bizonyos, hogy szerencsésen leszállt a Mars felszínére (a kezdeti hírek azt feltételezték, hogy összetört).[1]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]