Batthyány Lajos Alapítvány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Batthyány Lajos Alapítvány új logója

A Batthyány Lajos Alapítvány 1991. szeptember 26-án alakult meg,[1] Antall József, a rendszerváltás utáni első demokratikusan megválasztott magyar miniszterelnök kezdeményezésére.[2] Az alapítványt az első magyar felelős kormány 1849-ben mártírhalált halt miniszterelnökéről, Batthyány Lajosról nevezték el.

Tevékenysége, céljai[szerkesztés]

Az alapítvány közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványként az alábbi közfeladatokat látja el:[3]

  • a nemzeti értékek és érdekek, illetve a közös keresztény-kulturális és európai értékek iránt elkötelezett, demokratikus magyar közélet támogatása, ilyen tematikájú közösségi események, társasági élet, illetve tudományos – különösen elemző és kutató – és ismeretterjesztő tevékenység folytatása és támogatása;
  • tehetséggondozási, képzési, illetve különösen az alapítvány céljai körébe tartozó kutatási tevékenység folytatása és támogatása;
  • a Kárpát-medence összmagyarsága kulturális és művészeti örökségének, értékeinek felfedezésére, megőrzésére, fejlesztésre irányuló tevékenység folytatása és támogatása;
  • a társadalom műveltségi szintjének emelésére, a kultúra széleskörű terjesztésére irányuló, valamint tudományos, kutatási, közéleti és ismeretterjesztő tevékenység folytatása és támogatása;
  • szociális, család-, gyermek- és ifjúságvédelmi, kulturális, valamint a társadalom egészségi állapotának fejlesztését célzó tevékenység folytatása és támogatása.

Az alapítvány célja[4] már kezdetektől fogva a demokratikus magyar közélet és a nemzeti gondolat, a nemzeti értékek és érdekek képviseletének a megerősítése, támogatása. E célok által vezérelve az alapítvány kiemelt figyelmet fordít a tehetséggondozásra és tehetségképzésre, a kutatási és ismeretterjesztő tevékenységre, a könyv-, valamint folyóiratkiadásra, továbbá a think-tank tevékenységre összpontosító szakmai programokra. Az alapítvány rendszeresen szervez hazai és nemzetközi közéleti és tudományos konferenciákat,[5] kerekasztalbeszélgetéseket, találkozókat, hozzájárul könyvek, különböző kiadványok, folyóiratok megjelentetéséhez[6] (így például az alapítvány leányvállalata által kiadott Magyar Krónika, Hungarian Review és Hungarian Conservative megjelentetéséhez). Az alapítványnak fontos szerepe van a szellemiségével és céljaival összhangban álló tevékenységet folytató civil kezdeményezések és szervezetek támogatásában.

Az alapítvány által szervezett eseményekről és rendezvényekről az alapítvány honlapján lehet tájékozódni (www.bla.hu).

Szervezete[szerkesztés]

Az alapítvány tiszteletbeli elnöke Batthyány Ádám. Az alapítvány kuratóriumának elnöke Dr. Dezső Tamás. A kuratórium további tagjai pedig Dr. Dékány Anita, Dr. Jaskó Luca Magdolna, Dr. Bódai Balázs és Kiss István.[7]

Székhelye[szerkesztés]

A Lónyay-Hatvany-villa terasza

A Batthyány Lajos Alapítvány 2021 őszén költözött az újjáépített Lónyay-Hatvany-villába,[8] mely eredetileg Ybl Miklós tervei alapján, 1872-ben épült gróf Lónyay Menyhért (az Andrássy-kabinet pénzügyminisztere, későbbi miniszterelnök) megrendelésére. Az épület helyén a török időkben egy sokszögletű véderőmű, az Aranybástya állt, amely Buda ostroma alatt teljesen elpusztult, falainak bizonyos részét beépítették az egykori Szent János kapuba.[9] A XIX. század végén épült villát báró Hatvany Ferenc (festőművész és műgyűjtő) vásárolta meg 1915-ben a Lónyay-családtól, majd ide költöztette be világhírű, több száz műtárgyból álló műkincsgyűjteményét.[10] A második világháború alatt funkcióit tekintve is igen különböző szerepeket töltött be az ingatlan, majd az épületet 1944-ben súlyos bombatalálat érte, amelynek következtében az eredeti formájában egyáltalán nem maradt meg. 1946-ban végül a magyar állam kezdeményezésére teljesen lebontották. A villa újjáépítése 2000-ben kezdődött meg, a teljeskörű renoválás a külső és belső terek újjáépítését egyaránt magába foglalta, a külső korhű megjelenés mellett az enteriőrre is nagy hangsúly helyeződött.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Impresszum (angol nyelven). Batthyány Lajos Alapítvány. (Hozzáférés: 2021. szeptember 10.)
  2. Erős bástya a nemzeti oldalon (angol nyelven). Batthyány Lajos Alapítvány, 2021. augusztus 19. (Hozzáférés: 2021. szeptember 10.)
  3. Kft, Wolters Kluwer Hungary: 2021. évi IX. törvény a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról - Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye (angol nyelven). net.jogtar.hu. (Hozzáférés: 2021. szeptember 10.)
  4. Ars poetica (angol nyelven). Batthyány Lajos Alapítvány. (Hozzáférés: 2021. szeptember 10.)
  5. Partnereink Archívált (angol nyelven). Batthyány Lajos Alapítvány. (Hozzáférés: 2021. szeptember 10.)
  6. Lapkiadás Archívált (angol nyelven). Batthyány Lajos Alapítvány. (Hozzáférés: 2021. szeptember 10.)
  7. Alapítványunk története (angol nyelven). Batthyány Lajos Alapítvány. (Hozzáférés: 2021. szeptember 10.)
  8. Átadták a felújított Lónyay-Hatvany-villát a budai Várban (magyar nyelven). hirado.hu. [2021. szeptember 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. szeptember 10.)
  9. A Lónyay-Hatvany-villa. urbface.com. (Hozzáférés: 2021. szeptember 10.)
  10. webformance: Elveszett örökség - Báró Hatvany Ferenc, A művész gyűjtő (magyar nyelven). kieselbach. (Hozzáférés: 2021. szeptember 10.)