Barking Creek-i incidens

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Barking Creek-i incidens (vagy Barking Creek-i csata)[1] során a Brit Királyi Légierő (RAF) Spitfire típusú vadászgépei lelőttek két, tévesen ellenségesként azonosított brit Hurricane vadászgépet.

1939. szeptember 6-án hajnali 6 óra 15 perckor reflektoros felderítők nagy magasságon nyugati irányba haladó azonosítatlan repülőket jelentettek az angliai Essex megye tengerpartján lévő West Mersea kisváros felett. A RAF 11. csoportjának főparancsnoksága[2] az 56. század 6 Hawker Hurricane típusú együléses vadászgépét riasztotta a North Weald bázison. Lucking századparancsnok – ismeretlen okból – az összes gépét elindította. Az egységet két repülőtiszt, Frank C. Rose és Montague L. Hulton-Harrop követte tartalék Hurricane-eken – az ő jelenlétükről a többiek nem tudtak. Hamarosan más vadászgépek is kelet felé tartottak: a szintén North Weald-i 151. század Hurricane-jei és a hornchurchi 54., 65. és 74. századok Spitfire-jei.

A 74. század pilótái két Messerschmitt Bf 109 német vadászgépet véltek felismerni, s miután megkapták az engedélyt, három pilóta: Byrne repülőtiszt, Freeborn repülőtiszt és Flinders repülő őrmester megtámadta őket. Csak Paddy Byrne és John Freeborn nyitott tüzet a gépekre, melyek valójában a tartalék Hurricane-ek voltak, s mindegyiket eltalálták. Rose kényszerleszállást hajtott végre, amit sértetlenül vészelt át. Hulton-Harropot a páncélborítás nélküli fülkében a tarkóján érte egy találat Freeborn fegyveréből,[3] azonnal meghalt, a gépe a hintleshami (Suffolk megye) Manor Farmnál zuhant le.

A RAF katonái közül Montague L. Hulton-Harrop volt a második világháború első áldozata; gépe pedig az első repülő, amit egy Spitfire lőtt le.

A hadbíróság sem Byrne-t, sem Freebornt nem találta bűnösnek, és balesetnek minősítette a történteket.

Források[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. A Barking Creek a Temze mellékfolyója, nem világos, miért erről nevezték el az incidenst, az ugyanis nem felette történt, [1] Archiválva 2011. július 15-i dátummal a Wayback Machine-ben hanem a Temze tölcsértorkolatának térségében. [2] Archiválva 2008. augusztus 3-i dátummal a Wayback Machine-ben
  2. A főparancsnokság a Londontól északkeletre lévő Stanmore melletti, használaton kívüli Bentley Apátságban volt.
  3. North Weald Airfield Museum