Balogh Sándor (vegyészmérnök)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Balogh Sándor
Született1939. Szeptember 22.
Budapest
Elhunyt2007. március 8.
Kecskemét
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
HázastársaKővári Veronika
Foglalkozásavegyészmérnök,
üzletember
IskoláiBudapesti Műszaki Egyetem (–1965)
SablonWikidataSegítség

Balogh Sándor (1939. szeptember 22. – 2007. március 8.) magyar vegyészmérnök és üzletember, a Szentkirályi ásványvíz világsikerének megalapozója.

Életpályája[szerkesztés]

1965-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen, ipari mikrobiológia és élelmiszeripar szakon.

Munkahelyei: a kecskeméti és a ceglédi konzervgyár; Közép-magyarországi Pincegazdaság, Nyárlőrinci Államigazdaság, Olympos Kft.

Balogh alkotta meg Hernádi Zoltánnal együtt a Márka üdítőital-családot, majd egy másik hagyományos magyar márka, az Olympos citrom-, narancs- és grépfrútlé főágazatvezetője lett.

Ő alapította három társával a dunaharaszti Vitapress Gyümölcsléelőállító és Élelmiszerkereskedelmi Kft-t. Eme holdinghoz tartozik a 2003-ban szintén Baloghék családi vállalkozásaként alakult Szentkirályi Ásványvíz Kft. Az egyetlen 100%-ban magyar tulajdonban álló ásványvíz-termelő és -forgalmazó cég évek alatt több nemzetközi díjat nyert, és erős versenytársává vált a multinacionális cégeknek, itthon és az európai és tengerentúli exportpiacokon is.

Balogh eredetileg szörpöt és üdítőitalt szeretett volna gyártani, de felismerte, hogy ezek vízigényének kielégítésére fúrt kút vize sikeresebb termék lehet.

További információk[szerkesztés]