BBC Koncertzenekar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(BBC Concert Orchestra szócikkből átirányítva)
BBC Koncertzenekar
Információk
EredetEgyesült Királyság, London
Alapítva1952
Műfajklasszikus zene
filmzene
könnyűzene
dzsessz,
operett
KiadóDecca Records
KarmesterAnna-Maria Helsing

A BBC Koncertzenekar weboldala
SablonWikidataSegítség

A BBC Koncertzenekar (BBC Concert Orchestra) londoni székhelyű brit együttes, a BBC (British Broadcasting Corporation) öt rádiózenekarának egyike. Az ötventagú együttes a BBC zenekarai közül az egyedüli nem teljes létszámú szimfonikus zenekar. A zenekar elsődleges feladata rádióközvetítéseken való részvétele, szerepkörébe a klasszikus zenétől a könnyűzenéig (popzene, jazz, operett) sokféle műfaj tartozik. 1953 óta a világ leghosszabb, jelenleg is sugárzott, élő rádiókoncertjeinek, a BBC Friday Night is Music Night programjainak állandó zenekara.

Az együttes elődje az 1931-ben alakult, bedfordi székhelyű BBC Theatre Orchestra volt, ez a zenekar operaelőadásokon is részt vett, ill. alkalmanként BBC Opera Orchestra néven is fellépett, 1949. augusztusában pedig már hivatalosan is ezen a néven szerepelt. Ugyanakkor 1952-ben feloszlatták ezt az együttest, majd ezt követően tagjaiból alakult meg az immár londoni székhelyű BBC Koncertzenekar.

1972-ig az együttes székhelye a Camden Theatre volt, majd 1972 és 2004 között az akkor még a BBC-hez tartozó, stúdióépületként és koncerthelyszínként működő Golders Green Hippodrome. A zenekar rendszeresen fellép a Royal Festival Hallban és a népszerű londoni The Proms koncertjein, valamint folyamatosan ad koncerteket az Egyesült Királyságban.

Vezető karmesterek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Conductor Keith Lockhart joins BBC Concert Orchestra”, BBC, 2010. augusztus 4.. [2010. augusztus 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. augusztus 5.) 
  2. BBC Concert Orchestra appoints Keith Lockhart”, Gramophone, 2010. augusztus 3.. [2011. június 12-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. augusztus 5.) 
  3. Martin Cullingford. „BBC Concert Orchestra names new Principal Conductor”, Gramophone, 2017. november 21.. [2017. november 21-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. november 23.) 
  4. BBC Media Centre (13 July 2022). "Tributes to Bramwell Tovey, Principal Conductor of the BBC Concert Orchestra". Sajtóközlemény.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a BBC Concert Orchestra című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap