Bíró Szabolcs (író)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bíró Szabolcs
Született1988. július 29. (35 éves)
Dunaszerdahely
Állampolgárságaszlovák
Nemzetiségemagyar magyar
SzüleiBíró Szilárd, Sebők Gabriella
Foglalkozása

Pályakezdőként írói álneve: Francis W. Scott

SablonWikidataSegítség

Bíró Szabolcs (Dunaszerdahely, 1988. július 29. –) szlovákiai magyar író, hagyományőrző, művelődésszervező, vállalkozó. A székirodalom fogalmának megalkotója, a Szent György Lovagrend tagja, Eger Kulturális Nagykövete. Első néhány könyvét Francis W. Scott álnéven írta, emellett újságíróként, rockénekesként, könyvkiadóként, antikváriusként és a szlovákiai magyar Pátria Rádió munkatársaként is tevékenykedett.

Életrajza[szerkesztés]

Bíró Szabolcs 1988. július 29-én született a felvidéki Dunaszerdahelyen. Az írói vénát saját bevallása szerint édesapjától örökölte, és már kisgyermekként versikéket, rövid történeteket fabrikált. A versírással később felhagyott, a próza szerelmese lett. Tizenöt évesen kóstolt bele először a novellaírásba, eleinte főleg a fantasy műfajához és a kalóztörténetekhez vonzódott. Tizenhat évesen, gimnazistaként kezdett aktív kulturális tevékenységbe: íróként, újságíróként, az iskolaújság főszerkesztőjeként és énekesként is bontogatta szárnyait. Prózai művei mellett 2006-tól több száz cikke jelent meg különböző újságok és magazinok hasábjain. 2010 októberétől 2012 januárjáig könyv- és filmkritikusként dolgozott a szlovákiai magyar Pátria Rádiónál. 2013-ban Vissza a középkorba! címmel önálló rovatot jegyzett a Csallóköz c. regionális hetilapban, melybe később könyvajánlókat, recenziókat írt. Számos elfoglaltsága mellett elsősorban regényírónak tartja magát. 2011 óta minden erejével tudatosan a magyar kultúra és történelem gondozásán dolgozik. 2012-ben vette feleségül múzsáját, Bíró Huszár Ágnest, akitől 2013-ban született Bíró Bence nevű fia. 2016-ban Visegrádon a Szent György Lovagrend tagjává avatták, 2017-ben pedig a város vezetésétől megkapta az Eger Kulturális Nagykövete címet.

Írói pályája[szerkesztés]

Regényíróként 2007-ben debütált, Francis W. Scott néven, mely álnév alatt összesen hat könyve jelent meg. 2010 első napjától kezdve kizárólag polgári nevén publikál, saját bevallása szerint székirodalmat ír, és leginkább középkori témájú történelmi regényeken dolgozik, habár időnként egyéb műfajokban is kipróbálja magát. Első komolyabb sikerét Sub Rosa c. regényének köszönheti, mely három különböző kiadást is megért, a szakmai hírnevet azonban a többféle kiadásban is piacra bocsátott Non nobis Domine c. történelmi regénye hozta meg számára. 2014-ben megjelent Ragnarök c. regényével rövid kitérőt tett a vikingek és az óskandináv mitológia világába, ám azután ismét visszatért a magyar középkorhoz: tizenöt részesre tervezett, Anjouk c. történelmi regénysorozatát az Athenaeum Kiadó gondozza. 2017-ben jelent meg első ifjúsági kalandregénye, az Elveszett csillagok a Főnix Könyvműhelynél, illetve első mesekönyve, A sárkány, aki nem akart aludni a Manó Könyvek gondozásában, Korsós Szabina illusztrációival.

A rockénekes[szerkesztés]

Bíró Szabolcs az írás mellett énekesként is ismert. 2004 óta volt tagja a Csak Van zenekarnak, mellyel kilenc év alatt több száz koncertet adtak, két rockzenei tehetségkutatón is taroltak, megjárták a Megasztár ötödik szériáját (majd a döntőbe jutáshoz szükséges, egyoldalú szerződés láttán hátat is fordítottak neki), 2007-ben felvették 1 című promóciós CD-jüket, 2011-ben pedig kiadták első nagylemezüket, a Mindennek a teteje című albumot. Bíró Szabolcs rövid ideig, 2011-2012 között a Mojo Risin' zenekar tagjaként is tevékenykedett. 2013 végén lezárta aktív zenei pályáját, habár különböző kisebb produkciók énekesi posztján ezután is fel-feltűnt: hol az írókból-költőkből álló OlvÉjsz Band, hol a Gálffy József gitárossal közös Jam It All alkalmi formáció frontembereként. 2017-ben került fel a YouTube-ra a Bogyóbatman című gyerekdala, 2018-ban a húszéves Expired Passport születésnapi nagykoncertjén énekelt, majd 2019-ben elvállalta a HaddelHadd rockzenekar énekesi posztjának betöltését, ezzel ismét visszatérve az aktív zenéléshez.

Székirodalom[szerkesztés]

Bíró Szabolcs kerekesszékben él, ezt a helyzetet pedig humorosan, ironikusan fogja fel. Innen ered a székirodalom kifejezés, melyet Szabó Lászlóval, a Csak Van zenekar basszusgitárosával találtak ki, 2008 decemberében. Ez a kategória egyben azt is sejteti, hogy az író nem kíván egyetlen műfaj mellett lecövekelni: a székirodalomba bármilyen irodalmi kategória belefér. Emellett a "székirodalom" kifejezés az évek során egyfajta branddé erősödött: az író minden évben ún. székirodalmi könyvturné keretein belül indul előadó- és dedikálókörútra, 2015-től pedig rendszertelen időközönként (főleg a könyvturnék egy-egy állomása után) jelentkezik a Székirodalom vlog címen futó videónaplója egyes epizódjaival.[1]

Historium – minőségi történelem[szerkesztés]

2011 májusában jött létre a Historium Kiadó, az író egyéni vállalkozása, melynek célja a magyar történelem minőségi felelevenítése volt mind könyvkiadás, mind rendezvényszervezés, mind közösségépítés által. A rövid életű kiadó égisze alatt 2011 őszétől 2016 végéig összesen kilenc regény, egy ún. zsebregény, hét novelláskötet és négy helytörténeti témájú kiadvány jelent meg. A kiadó feloszlása után megalakult a Historium Polgári Társulás, mely elődje szellemiségében működött tovább, ám már csak a rendezvényszervezést vitte tovább, majd rövid idő alatt ez a társulás is feloszlott.

Csallóközi Anjou Károly Bandérium[szerkesztés]

2014 tavaszán Bíró Szabolcs és Gerő Péter kezdeményezésére alakult meg a Csallóközi Anjou Károly Bandérium névre keresztelt hadi hagyományőrző és történelmi életmód-rekonstrukciós közösség, mely az 1300-as évek első felére, Károly Róbert uralkodási idejére összpontosít. A közösség tagjai felszerelésük jó részét maguk készítik, vagy más hagyományőrző kézművesektől szerzik be. A csapat folyamatosan fejlődik, és állandó jelleggel igyekszik bővíteni kelléktárát. A bandérium célja, hogy közösségben dolgozva mindig precízen, tudományos igényességgel haladjanak a hitelesség útján. A csapat munkájában Bíró Szabolcs mint szellemi vezető vett részt, míg 2017 végén ki nem szállt, mivel egyre szaporodó írói munkái és állandó könyvturnéi miatt nem tudott kellő időt és energiát fordítani a csapatra. A Csallóközi Anjou Károly Bandérium tehát 2018-tól az író nélkül működik tovább.

Művei[szerkesztés]

Francis W. Scott néven, szárnypróbálgatások amatőr pályakezdőként
Cím Műfaj Kiadó Megjelenés éve
Naplemente krimi / kisregény szerzői magánkiadás 2007
A Sivatag Szeme krimi / regény Vagabund Kiadó 2008
Hóhér lélektani kisregény szerzői magánkiadás 2008
Cosa Nostra krimi / kisregény szerzői magánkiadás 2008
Az elásott titok krimi / kisregény-antológia Vagabund Kiadó 2009
Távol mindentől novelláskötet / e-könyv Adamo Books 2009
Bíró Szabolcs néven
Cím Műfaj Kiadó Kiadás éve
Sub Rosa kultúrtörténeti krimi / regény 1. Median Kiadó

2. Historium Kiadó

3. Ulpius-ház Könyvkiadó

2010

2011

2012

A Sub Rosa tanulmányút útinapló / e-könyv szerzői magánkiadás 2010
Az ötödik parancsolat történelmi krimi / kisregény Median Kiadó 2010
Zsírkígyó miniatűr rockregény szerzői magánkiadás 2010
Non nobis, Domine I. – Kelet oroszlánja történelmi regény Ulpius-ház Könyvkiadó 2012
Non nobis, Domine II. – Az utolsó vörös barát történelmi regény Ulpius-ház Könyvkiadó 2012
Non nobis Domine – egykötetes kiadás

(Az Anjouk előzménytörténete)

történelmi regény 1. Historium Kiadó

2. Athenaeum Kiadó

2012

2016

Nyugat őre történelmi elbeszélés / zsebkönyv Historium Kiadó 2013
Ragnarök történelmi fantasy 1. Historium Kiadó

2. Athenaeum Kiadó

2014

2022

Anjouk – I. rész: Liliom és vér történelmi regény Athenaeum Kiadó 2015
Anjouk – II. rész: Lángmarta dél történelmi regény Athenaeum Kiadó 2015
Anjouk – III. rész: Az utolsó tartományúrig történelmi regény Athenaeum Kiadó 2016
A sárkány, aki nem akart aludni mesekönyv Manó Könyvek 2017
Elveszett csillagok ifjúsági kalandregény Főnix Könyvműhely 2017
Anjouk – IV. rész: Szent György testvérei történelmi regény Athenaeum Kiadó 2017
Anjouk – V. rész: Ötvenezer lándzsa történelmi regény Athenaeum Kiadó 2018
Anjouk – VI. rész: Királyok éneke történelmi regény Athenaeum Kiadó 2019
A sárkány, aki nem akart tüzet okádni mese / e-könyv szerzői magánkiadás 2020
Az akadályzabáló interjúkötet / e-könyv szerzői magánkiadás 2020
Lázár evangéliuma történelmi horror-fantasy Athenaeum Kiadó 2020
Anjouk – VII. rész: A birodalom ura történelmi regény Athenaeum Kiadó 2021
Akit háromszor koronáztak történelmi képregény-füzet Képes Krónikák Kiadó 2021
Antológiák, más szerzőkkel közösen
Cím Műfaj Kiadó Kiadás éve
Madách Kalendárium 2011 kalendárium Madách-Posonium 2011
Pokoli szimfóniák mágikus realizmus, thriller Median Kiadó 2011
Enumeráció szépirodalom Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. 2016
Az Athenaeum nagy képes kalendáriuma

a 2019-es évre

kalendárium, szépirodalom Athenaeum Kiadó 2018
Szlovákiai magyar szép irodalom 2021 szépirodalom Szlovákiai Magyar Írók Társasága 2021

Díjak és elismerések[szerkesztés]

Pegazus Alkotópályázat:

  • 1. helyezés a Hóhér c. kisregényért, 2007
  • Grendel Lajos védnöki különdíja a Hóhér c. kisregényért, 2007
  • 2. helyezés a Különös eset c. novelláért, 2008

Ösztöndíjak:

  • A Szlovák Irodalmi Alap (Literárny Fond) ösztöndíja a Non nobis, Domine c. történelmi regény írására, 2010
  • A Szlovák Irodalmi Alap (Literárny Fond) ösztöndíja a Nyugat őre c. történelmi kisprózta írására, 2013
  • A Szlovák Irodalmi Alap (Literárny Fond) ösztöndíja az Anjouk – II. rész: Lángmarta dél c. történelmi regény írására, 2015
  • A Kisebbségi Kulturális Alap (KultMinor) ösztöndíja az Anjouk – VII. rész: A birodalom ura c. történelmi regény írására, 2021

Egyéb elismerések:

  • A Szent György Lovagrend felavatott tagja (2016)
  • Eger Kulturális Nagykövete (2017)
  • A Szent György Lovagrend lovagkeresztje, hadiszalagon a Szent Koronával (2018)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [1] A Székirodalom vlog lejátszási listája a YouTube-on

Források[szerkesztés]