Bíró János (agrár felsővezető)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bíró János
2019
2019
Született1966november 17. (57 éves)
Zalaegerszeg
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozása
  • agrár felsővezető
  • Syngenta Kelet-Európai Növényvédelmi Vezetője
Iskolái
SablonWikidataSegítség

Bíró János (Zalaegerszeg, 1966. november 17. –) magyar agrár felsővezető és a Syngenta kelet-európai növényvédelmi vezetője.

Életpályája[szerkesztés]

1985-ben érettségizett a gödöllői Török Ignác Gimnáziumban, majd felvették a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Karára (GATE), ahol 1991-ben szerzett kiváló minősítéssel agrármérnöki diplomát. Diplomájának megszerzése után fél évig a Kanadában az Overland Learning Centerben (Toronto) pallérozta nyelvtudását, majd az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet munkatársa volt 1992-től 1996-ig. 1996-tól napjainkig a versenyszférában dolgozik. A Novartis Seeds termékfejlesztő mérnöke, fejlesztési vezető, majd marketing és fejlesztési vezető 2006-ig. Ebben az évben szerezte meg másoddiplomáját a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán marketing szakon. A Novartis jogutódjánál, a Syngenta Kft-nél több országért felelős marketing vezető, majd technológiai igazgató a délkelet-európai régióban, ezt követően a Syngenta Kft növényvédelmi vezetője Kelet-Európában.[1] Az IMBE (Innovatív Mezőgazdasági Biotechnológiáért Egyesület) elnökségi tagja,[2] a VSZT (Vetőmag Terméktanács és Szövetség) elnökségi tagja[3] 2019-ig.

Munkássága[szerkesztés]

Az olajos növények termesztéstechnológiájának komplex vizsgálata, a napraforgó tápanyagellátásának, állománysűrűségének, növényvédelmének növényi produkcióra gyakorolt hatásainak vizsgálata. Hibridspecifikus termesztéstechnológiák kidolgozása különös tekintettel a napraforgó hibridek eltérő tőszám, tápanyag és gombaölő szeres állományvédekezésre mutatott genotípusos reakcióira. Az agrotechnikai tényezők növényi minőségre gyakorolt hatásainak vizsgálata. A napraforgó genotípusainak tesztelése, kiválasztása. A magyar köztermesztésben legelterjedtebb hibridek (NK Neoma, NK Kondi, SY Neostar) magyar bevezetése és elterjesztése. A napraforgó növényvédelmi technológiájának kidolgozása, magyarországi, valamint közép- és kelet-európai adaptálása. Megjelent közleményeinek száma több százra tehető, ebből tudományos publikáció 7.[4] Egy évtizede oktat a Szent István Egyetem szarvasi Tessedik Campusán vetőmag-gazdálkodási szakmérnökképzésben.[5] Emellett tevékeny részt vállal az Agrárminisztérium Iskolakert-fejlesztési Programjában, egy 18. kerületi iskola tankertjének fenntartásában, a helyi közösség fejlesztésében.[6] Hatékonyan lép fel a vetőmagágazat érdekeiért. Tevékeny része van abban, hogy 2019-ben újra lehetővé vált egy olyan hatékony vetőmag ellenőrzési rendszer kidolgozása (átruházott jogkör), amely a rendelkezésre álló korlátos állami forrásokkal ésszerűen gazdálkodva képes kiszolgálni a vetőmagágazat igényeit.

Családja[szerkesztés]

Felesége Virág Mercedes könyvelő, fia Bíró Bence gazdaságinformatikus, lánya Bíró-Virág Zsófi tanuló.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Könyvei[szerkesztés]

A Vetőmagmarketing és kereskedelem című szakkönyvében modern problémamegoldó stratégia-fókusszal, a globális referenciára épülő gyakorlatok tükrében – a vetőmagszektor mesterfogásait mutatja be a termékfejlesztéstől az értékesítésen át egészen a vetőmagcégek társadalmi szerepvállalásáig.[10]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nagyot lépne kelet felé a Syngenta (magyar nyelven). Agrárszektor.hu. [2019. december 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. december 21.)
  2. BZBE Elnökségi tagság. [2019. december 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. december 21.)
  3. VSZT elnökségi tagja. [2019. december 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. december 21.)
  4. Bíró János Tudományos publikációi. (Hozzáférés: 2019. december 21.)
  5. Tizennégy vetőmag-gazdálkodási szakmérnök vehette át a diplomáját a békéscsabai campuson (magyar nyelven). www.agronaplo.hu. [2019. december 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. december 21.)
  6. Rangos kitüntetést kapott Bíró János (magyar nyelven). www.agronaplo.hu. [2019. december 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. december 21.)
  7. Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott Bíró János (magyar nyelven). www.magyarmezogazdasag.hu. (Hozzáférés: 2019. december 21.)
  8. Vitézi Rend (hungary nyelven). www.vitezirend.com. (Hozzáférés: 2021. október 9.)
  9. Legkiválóbb polgáraink (hu-HU nyelven). www.bp18.hu. (Hozzáférés: 2022. március 19.)
  10. Hiánypótló kötet jelent meg a vetőmag marketingjéről (magyar nyelven). agronaplo.hu. (Hozzáférés: 2020. december 18.)