Aziz Mahmut Hüdayi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aziz Mahmut Hüdayi
Született

Şereflikoçhisar District
Elhunyt1628 (86-87 évesen)[1][2]
Üsküdar
Állampolgárságaoszmán
Foglalkozása
SablonWikidataSegítség

Aziz Mahmut Hüdayi vagy Qadi Mahmut Efendi (15411628) a szultánok (köztük I. Ahmed) tanácsadója, nevezetes középkori muszlim vallástudós és szúfi mester. Szajjid, azaz Mohamed próféta leszármazottja. Hasonlóképp ősei között tudhatja Dzsunejd al-Baghdadit, „minden szúfik szentjét”.

Élete[szerkesztés]

1541-ben született Koçhisarban. Fiatalságát Sivrihisarban (Aksaray tartomány) töltötte. Isztambulban tanult Molla Nasırzade tanítványaként. A Sultan Selim Medrese vallástanítója vált belőle. Hosszabb tanulmányutat tett Szíriában és Egyiptomban. Visszatérve az Oszmán Birodalomba, Bursa városában telepedett le, ahol Şeyh Üftade keze alatt a dzselveti szúfi taríka nagymestere lett. Üsküdarban területet vásárolt, tekkét (zárt szúfi közösségi központ) alapított, alapítványt tett. Rendszeresen vonult el negyvennapos meditációra a Küçük Çamlıcán lévő remetelakjába, ahol ma a Hüdayi Ilam Yurdu kollégium található. 1628-ban halt meg.

Anekdota[szerkesztés]

Mikor még Burszában élt, mestere, Şeyh Üftade megkérte tanítványait, hogy hozzanak néki egy virágot. Mindenki a legszínpompásabb virágokat hozta, míg Aziz Mahmut Hüdayi egy száraz kórót. Üftade mester megkérdezte, miért. Ő erre azzal felelt, hogy nem szeretett volna életet ontani. Ezért a válaszáért Üftade őt nevezte meg szellemi utódjaként.

Hagyatéka[szerkesztés]

Aziz Mahmut Hüdayi türbéje Üsküdarban található, a mai épületegyüttes 19. századi, ún. tanzimat-stílusú, ami az európai barokkra hasonlít. A sír körül fejlődött ki az 1980-as években az Aziz Mahmut Hüdayi Alapítvány központja, mely ismeretterjesztéssel, nemzetközi segélyezéssel foglalkozik, de Isztambul egyik legnagyobb ingyenkonyháját is üzemelteti. Az alapítvány Osman Nuri Topbaş szellemi vezetése alatt áll.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b BnF források (francia nyelven)
  2. a b c National Library of Israel Names and Subjects Authority File. (Hozzáférés: 2023. június 1.)

Források[szerkesztés]

  • Aziz Mahmut Hüdayi Alapítvány (török): [1]
  • Hüdayi Ilam Yurdu kollégium (török): [2] Archiválva 2008. február 24-i dátummal a Wayback Machine-ben
  • Cikk a Zaman újságban Aziz Mahmut Hüdayiról (angol): [3][[4] halott link]]