Az Amerikai Egyesült Államok nagypecsétje

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Az Amerikai Egyesült Államok címere szócikkből átirányítva)

Elülső oldala[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Amerikai Egyesült Államok nagypecsétje

Az Amerikai Egyesült Államok nagypecsétje magába foglalja az állam címerét (US Seal Coat of Arms) az elülső oldalán. Ez egy fehérfejű rétisas, szétterjesztett szárnyakkal, lábakkal és tollakkal. Feje és farktollai fehérek, többi része barna. Mellén egy pajzs látható, amely tizenhárom vörös és fehér függőleges sávból áll, valamint a felső részén egy vízszintes kék sávot helyeztek el. A sávos pajzsot az 1777-es zászló alapján készítették, jelképezve az alapító tagállamokat. Karmaiban zöld babérágakat és egy köteg (13) ezüstszínű nyilat tart: mind a babérágak, mind pedig a nyilak a szenátust jelképezik, miszerint ők háborúban és békében is vezethetik az országot.[1] A sas feje fölött egy korong található, közepén tizenhárom ezüstszínű csillaggal, ismét utalva az alapító tagállamokra. Egy sárga szalagon az ország mottója olvasható latinul: „E Pluribus Unum” („Sokból egy”).

Hátoldala[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A nagypecsét hátoldala

A 13-fokú piramis alapján a MDCCLXXVI (1776) római szám, a Függetlenségi nyilatkozat keletkezésének évét jelzi. A piramis a megemelt zárókövével befejezetlennek látszik, ez a szimbólum arról szól, hogy az államoknak a kiteljesedésen még dolgozniuk kell. A heraldikában igen szokatlan a bokrok és gyomok naturalisztikus ábrázolása a piramis lábánál. Ugyanez vonatkozik a piramis háromdimenziós ábrázolására is. A látható kövek száma ingadozó a különbözó ábrázolásokon, az 1972-ből származó mai verzióban ez 79.[2]

A mindent látó szemet eredetileg egyházi ábrázolásokból kölcsönözték. Ezt a szabadkőművesség is felhasználta és emiatt, hibásan kapcsolatba hozzák az illuminátus renddel.

A latin felíratok:

  • ANNUIT CŒPTIS (Megáldotta a megkezdetteket). A mondás Vergilius Aeneis című művéből származik. Ott ez áll: „Jupiter omnipotens, audacibus annue cœptis.“ (Mindenható Jupiter, álld meg a merészen megkezdetteket).
  • NOVUS ORDO SECLORUM (A korszak új rendje) egyrészt az angol uralkodóktól való leválást idézi és utal egyben Vergiliusz negyedik eklogájára: „Magnus ab integro sæclorum nascitur ordo“ (Újra kezdődik a korszakok nagy sora).

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]