Az út vége (film, 2022)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az út vége
(End of the Road)
2022-es amerikai film
RendezőMillicent Shelton
Producer
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneCraig DeLeon
OperatőrEd Wu
VágóTirsa Hackshaw
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóUSA 2022. szeptember 9.
További információk
SablonWikidataSegítség

Az út vége (eredeti cím: End of the Road) 2022-ben bemutatott amerikai bűnügyi thriller, melyet Christopher J. Moore és David Loughery forgatókönyvéből Millicent Shelton rendezett.[1][2] A főbb szerepekben Queen Latifah, Ludacris, Mychala Lee, Shaun Dixon és Beau Bridges látható.[3]

2022. szeptember 9-én mutatta be a Netflix.[4][5][6]

Cselekmény[szerkesztés]

Brenda Freeman két gyermekével, Kellyvel és Cammel Los Angelesből Houstonba költözik, miután férje rákban meghalt. Brenda testvére, Reggie is csatlakozik hozzájuk a költözésük során, hogy édesanyjukkal élhessenek, amíg jobb anyagi helyzetbe kerülnek.

Az országot átszelő útjuk során a család konfliktusba keveredik néhány gazemberrel, akik feldühödnek, mert Kelly elutasította flörtölő viselkedésüket. Brenda bocsánatot kér a lány nevében is a férfiaktól, és tovább folytatják útjukat.

Két férfi visszaszerzi a Sinola-kartell készpénzét a titokzatos "Mr. Cross" számára. Az egyik férfi, Harvey, lelövi társát, majd elhajt a pénzzel.

A család megáll egy arizonai motelben, ahol lövést hallanak a szomszédos szobából. Brenda, aki ápolónő, a másik szobába siet, ahol Harvey épp elvérzik. Harvey meghal, Reggie pedig felfedezi a készpénzzel teli táskát és titokban magához veszi. Miután a rendőrség másnap reggel kihallgatja őket, Freemanék elhagyják a motelt. A helyi seriff, J.D. Hammers felhívja Brendát és egy pénzzel teli táska után érdeklődve arra kéri, térjen vissza a motelbe és válaszoljon néhány kérdésre. Brenda elutasítja a kérést és kijelenti, már mindent elmondott a rendőrségnek, amit tudott. Ezután rejtélyes hívást kap Mr. Cross egyik alkalmazottjától, de azt hiszi, átverésről van szó. Brenda később felfedezi a pénzzel teli táskát és ragaszkodik a pénz visszajuttatásához. Brenda újabb hívást kap az alkalmazottól, aki a pénzük visszaadását követeli. Brenda megérti, milyen veszélyben van a családja és közli a telefonálóval, vissza akarja adni a pénzt, de a saját feltételei szerint. A nő elviszi egy másik motelba a pénzt, ahol Mr. Cross majd átveheti azt.

Abban a hitben, hogy megszabadult a bajtól, Brenda elviszi a családot egy közös programra, ahol Camet elrabolják. Cross felhívja Brendát és követeli, vigye oda a pénzt, ahová ő utasítja, máskülönben megöli Camet. Brenda Reggie gondjaira bízza Kellyt és visszatér a fogadóba, de a pénz eltűnt. Észrevesz egy fiatal nőt elmenekülni a táskával. Üldözőbe veszi, és egy motoros banda lakókocsiparkjában köt ki, ahol a lány leüti Brendát.

Hammers felkeresi Reggie-t és Kellyt, segítségüket kérve az ügy megoldásában, különben Brenda és Cam meghalhatnak. Hammers a farmjára viszi őket. Brenda megszökik, megtámadva fogvatartóit. Amikor megtudják, a pénz Mr. Crossé, az életüket kockáztatva visszaadják azt. Ezután Cam megmentésére indul. Hammers, Reggie és Kelly megérkeznek a férfi farmjára, ahol bemutatja őket a feleségének, Valnak. Hammers kinyitja a csomagtartóját, hogy felfedje a megkötözött Camet, és elmondja nekik, ő Mr. Cross. A házaspár bezárja őket a pincébe.

Hammers, azaz Mr. Cross felhívja Brendát, hogy adja át a pénzt. A három Freemannek sikerül lecsalnia Hammert a pincébe, ahol elkábítják. Val közbelép, egy ollóval megszúrja Reggie-t, de az felülkerekedik rajta. Amikor Brenda megérkezik, úgy döntenek, kidobják a pénzt és távoznak. Hammerék kiszabadítva magukat üldözőbe veszik Freemanéket azzal a szándékkal, hogy megöljék őket az elvarratlan szálak érdekében. Amikor Hammerék utolérik őket, Val megpróbálja elütni Brendát, de Brenda egy jelzőrakétát lő a kocsijukba. Hammers véletlenül fejbe lövi Valt a puskájával, majd autójával egy fának ütközik és a becsapódás következtében ő is meghal.

Freemanék továbbutaznak Texasba. Egy étteremnél megállva Reggie felajánlja, ő fizet mindent, és elárulja, elvitte a táska készpénzt, ami már nem tartozik senkihez. Freemanék reggeli közben ünneplik új életük kezdetét.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[7]
Brenda Freeman Queen Latifah Kocsis Mariann
Reggie Freeman Ludacris Patkós Márton
Kelly Freeman Mychala Faith Lee Pekár Adrienn
Cam Freeman Shaun Dixon Vida Bálint
Val Hammers Frances Lee McCain Horváth Zsuzsa
J.D. Hammers / Mr. Cross Beau Bridges Papp János

A film készítése[szerkesztés]

A Netflix 2022. február 3-án mutatta be Az út végét a Super Bowl LVI keretében sugárzott promóciós filmelőzetesben.[8][9][10] Millicent Shelton rendező kifejezte szándékát, hogy a filmmel "új műfajt" hoz létre, és hogy a film az afroamerikaiak elleni rasszizmust tükrözze.[11] A főszerepet játszó Queen Latifah Shakim Compere mellett vezető producerként is közreműködött, így Az út végét az első olyan thriller, amelynek Latifah volt a producere.[12]

A forgatás nagyrészt Új-Mexikóban zajlott.[13]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 5 Black Women Directors Who Should Direct Tomi Adeyemi's 'Children Of Blood And Bone' (amerikai angol nyelven). news.yahoo.com . (Hozzáférés: 2022. augusztus 15.)
  2. Jones, Monique: 'End Of The Road' Teaser Trailer: Queen Latifah And Ludacris Are Siblings On Run From A Killer In Netflix Film (angol nyelven). Shadow and Act . (Hozzáférés: 2022. augusztus 16.)
  3. 'End Of The Road' Teaser Trailer: Queen Latifah And Ludacris Are Siblings On Run From A Killer In Netflix Film (amerikai angol nyelven). news.yahoo.com . (Hozzáférés: 2022. augusztus 15.)
  4. Queen Latifah And Ludacris Star In New Netflix 'End Of The Road' Trailer (amerikai angol nyelven). VIBE.com , 2022. augusztus 15. (Hozzáférés: 2022. augusztus 15.)
  5. Hagan, Philippa: Top 10 Movies Coming To Netflix In 2022 (amerikai angol nyelven). Collider , 2022. augusztus 4. (Hozzáférés: 2022. augusztus 16.)
  6. END OF THE ROAD | Official Trailer | Netflix (amerikai angol nyelven). blackfilm.com , 2022. augusztus 15. [2022. november 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. augusztus 16.)
  7. Az út vége - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. május 20.)
  8. Radulovic, Petrana: Netflix announces every new movie coming to the service in 2022 (amerikai angol nyelven). Polygon , 2022. február 3. (Hozzáférés: 2022. augusztus 16.)
  9. How Netflix Assembled a Dozen A-Listers (In Character) for Its Super Bowl Ad (amerikai angol nyelven). The Hollywood Reporter , 2022. február 11. (Hozzáférés: 2022. augusztus 19.)
  10. A-list actors shine in preview for Netflix Canada's top movies of 2022 | Curated (angol nyelven). dailyhive.com . (Hozzáférés: 2022. augusztus 16.)
  11. First Look: Queen Latifah And Ludacris Play Brother And Sister In 'End Of The Road' (amerikai angol nyelven). Essence . (Hozzáférés: 2022. augusztus 15.)
  12. Queen Latifah Only Cares About What's Next: 'The Equalizer' Season 3, Two Netflix Films and Empowering Women (amerikai angol nyelven). Variety , 2022. május 4. (Hozzáférés: 2022. augusztus 15.)
  13. Queen Latifah, Ludacris lead NM-made Netflix film 'End of the Road' - Albuquerque Journal. www.abqjournal.com . (Hozzáférés: 2022. augusztus 16.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az End of the Road (2022 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]