Atkins-diéta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Atkins-diéta, hivatalos nevén az Atkins Táplálkozási Szemlélet (Atkins Nutritional Approach) egy alacsony szénhidráttartalmú diéta, amelyet Robert Atkins dolgozott ki egy az Amerikai Orvosi Szövetség tudományos folyóiratában, a Journal of the American Medical Associationben olvasott tanulmány alapján. A tanulmányt szerzője, Alfred W. Pennington 1958-ban publikálta Testsúlycsökkentés (Weight Reduction) címmel.[1]

Atkins a tanulmány segítségével kezelte saját túlsúlyosságát. Később egy sor könyvben népszerűsítette a módszert, kezdve az 1972-es Dr. Atkins Diéta Forradalma (Dr. Atkins' Diet Revolution) című könyvvel. A Dr. Atkins Új Diéta Forradalma (Dr. Atkins' New Diet Revolution) című, második könyvében módosította a diéta egyes részeit, az eredeti koncepciót azonban érintetlenül hagyta.

A 2010-es kiadású Új Atkins a Megújulásodért (The New Atkins for a New You) című könyve olyan információkra alapul, amelyeket az elmúlt évtizedben gyűjtöttek össze, és amelyek az eredeti kiadások idején még nem voltak elérhetőek, többek között szerepelnek benne a tápanyagban gazdag élelmiszerek is. Az Új Atkins a Megújulásodért Szakácskönyv (The New Atkins For A New You Cookbook) 2011-ben jelent meg, írója, Colette Heimowitz egyszerű, alacsony szénhidráttartalmú ételeket gyűjtött össze benne.

A diéta alapjai[szerkesztés]

A diéta lényege a szénhidrát-bevitel csökkentése annak érdekében, hogy a szervezet anyagcseréje a glükóz energiává alakítása helyett az elraktározott testzsírt alakítsa át energiává.[2][3] Ez a folyamat a ketózis, amely akkor indul be, ha a szervezet inzulinszintje alacsony. Az átlagos embereknél akkor a legalacsonyabb az inzulinszint, ha a vércukorszint leesik (jellemzően étkezés előtt). A lecsökkent inzulinszint lipolízist vált ki, a szervezet zsírt éget el, hogy ketontesteket hozzon létre. A szénhidrátok (például a glükóz és a keményítő) fogyasztás után befolyásolják a szervezetet a vércukorszint megemelésével.[4] A szövet, alacsony emészthetősége miatt, kevés vagy semennyi energiát nem szolgáltat, ezért nem befolyásolja jelentősen a glükóz és inzulinszintet.

A diéta korlátozza a nettó szénhidrátbevitelt. Ennek egyik hatása az éhségérzet csökkenése, valószínűleg a lassabb emésztés miatt, mivel a zsírt és a fehérjéket a szervezet lassabban emészti meg. A 2002-es Dr. Atkins Új Diéta Forradalma (Dr. Atkins' New Diet Revolution) kimondja, hogy a zsírszegény diéták elsősorban az éhség miatt nem működnek hatékonyan.[5] Az Atkins-diéta eszerint azért egyszerűbb, mert a diétázót kielégíti a megfelelő mennyiségű fehérje, zsír és rost bevitele.

Egy élelmiszer nettó szénhidrátértékét úgy kaphatjuk meg, ha a teljes szénhidrátértékből kivonjuk a rostokat és a cukoralkoholokat.[6][7]

A diéta során elsősorban feldolgozatlan, alacsony glikémiás indexszel rendelkező élelmiszerek fogyasztása ajánlott.[8] Az Atkins Nutritionals vállalat, amely kifejezetten a diéta során fogyasztásra ajánlott élelmiszereket állít elő, legfeljebb 20 százaléknyi telített zsírból származó kalória fogyasztását javasolja.

Hatásai[szerkesztés]

Az Atkins-diéta hatásai ma is vita tárgyát képezik. Egyes tanulmányok szerint a diéta segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, csökkenti az LDL koleszterin (low density lipoprotein – kis sűrűségű lipoprotein) szintjét, illetve növeli a HDL koleszterin (high density lipoprotein – nagy sűrűségű lipoprotein) szintjét. Egyes tanulmányok szerint a diéta hozzájárulhat a csontritkulás és a vesekő kialakulásához. Egy a Maryland Egyetem által publikált tanulmány szerint amikor a tesztalanyok szervezete testsúlycsökkenéskor több kalóriát kapott, magasabb LDL koleszterin és gyulladás jelei voltak kimutathatóak.[9]

Koleszterin[szerkesztés]

Harper (2004) egy éven át folytatott kísérlete szerint a HDL koleszterin szintje növekedett, az inzulin rezisztencia pedig nagyobb mértékben erősödött azoknál, akik Atkins-diétát végeztek azokkal szemben, akik zsírszegény és kalóriaszegény diétában vettek részt. Harper kiköti, hogy elégséges előzetes kutatások hiányában nem jelenthető ki magabiztosan, hogy a páciensek számára biztonságosan ajánlható az Atkins-diéta.[10][11]

Metilgloxikál[szerkesztés]

Beisswenger és kutatócsapatának 2005-ös tanulmányában a metilglioxál glikotoxin (MG) szintjét vizsgálták az Atkins-diéta előtt és után. Az eredmények szerint a diéta megkezdése után kétszeresére növekedett az MG szintje, ami összefüggésben állhat a ketózissal.[12] Az MG felelős az erek és szövetek károsodásáért, azt azonban, hogy a megnövekedett metilglioxálszint káros lenne az emberi szervezetre, az Indian Association for the Cultivation of Science 2008-as áttekintésében vitatta. A szervezet szerint a metilglioxálnak vannak ugyan káros hatásai, ezt azonban jóval meghaladják előnyei a szervezet számára.[13]

A négy fázis[szerkesztés]

Az Atkins-diéta négy szakaszra osztható, ezek a bevezetés, a folyamatos fogyás, az előkészítő megőrzés és az élethosszig tartó megőrzés.[14][15]

Bevezetés[szerkesztés]

A bevezetés az Atkins-diéta legszigorúbb fázisa, amelyet két hét alatt javasolt elvégezni. Célja, hogy segítse a szervezetet a ketózis minél gyorsabb előidézésében. A szénhidrát bevitelt napi kevesebb mint nettó 20 grammra korlátozza, amelyből 12–15 grammnak zöldsalátából, illetve olyan zöldségekből kell származnia, mint a brokkoli, a spenót, a tök, a karfiol, a répa, a paradicsom és a spárga. Atkins szerint ebben a fázisban 54 különféle zöldség fogyasztása megengedett, amelyekbe nem tartoznak bele a hüvelyesek, magas keményítőtartalmuk miatt. Ugyancsak fogyasztható étkezésenként 110–170 gramm bármilyen hús, baromfi, hal, kagyló, szárnyas vagy tojás; legfeljebb 110 gramm kemény vagy félkemény sajt, a legtöbb salátazöldség és más alacsony szénhidráttartalmú zöldségek; illetve vaj, olívaolaj és növényi olajok. Ebben a szakaszban naponta legalább nyolc pohár vizet kell fogyasztani, az alkoholtartalmú italok nem megengedettek. Koffein mérsékelten fogyasztható, koffeinfüggőség esetén azonban a diéta későbbi szakaszaiig ajánlott teljes fogyasztásának teljes kerülése. Ajánlott még ásványi anyagokat tartalmazó multivitamin napi fogyasztása.

A legtöbben a bevezetés fázisában tapasztalják a legnagyobb mértékű testsúlycsökkenést.

Folyamatos fogyás[szerkesztés]

A folyamatos fogyás szakaszában a szénhidrátbevitelt kis adagonként kell fokozni, de még olyan szinten tartani, hogy a szervezet továbbra is súlyt adjon le. Az ajánlott mennyiség a szénhidrátbevitel nettó 5 grammonkénti növelése hetente. A cél az, hogy megtaláljuk azt a szintet, ahol a fogyás még folyamatban van. Ez a szakasz addig tart, amíg a testsúly a kitűzött célhoz 4,5 kilogrammnyira nem kerül.

Előkészítő megőrzés[szerkesztés]

A napi szénhidrátbevitelt ebben a szakaszban hetente 10 grammal emelkedik, a cél a megőrzési szint meglelése. Ez azt a szénhidrátmennyiséget jelöli, amelyet a diétázó naponta elfogyaszthat anélkül, hogy súlyt szedne fel. Ez jóval afelett a szint felett lehet, amely a szervezetben ketózist idéz elő, ezért a pozitív ketózis fenntartása hosszú távon nem szükséges.

A diétázónak naponta legalább nyolc pohár víz elfogyasztása, illetve a szénhidrátbevitel hetente tíz grammal történő fokozása ajánlott mindaddig, amíg még súlyt veszít. Az Atkins-módszer szerint ha a diétázó eléri célként megjelölt testsúlyát, és azt körülbelül egy hónapig fenn is tudja tartani, újabb tíz grammal emelheti a bevitelt, hogy lássa, ez nem okoz-e súlygyarapodást. A cél a testsúly megtartása mellett fogyasztható napi szénhidrátmennyiség pontos belövése.[16]

Élethosszig tartó megőrzés[szerkesztés]

Ennek a szakasznak a célja az előző szakaszokban felvett szokások megtartása és annak elkerülése, hogy a diétázó visszatérjen korábbi életmódjához és egyben testsúlyához. Ajánlott a feldolgozatlan élelmiszerek fogyasztása. Amennyiben testsúlynövekedés lép fel, a diétázó visszatérhet valamely korábbi szakaszhoz.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pennington AW (1958. április 25.). „Weight reduction”. Journal of the American Medical Association 166 (17), 2214–2215. o. DOI:10.1001/jama.1958.02990170112033. ISSN 0002-9955. (Hozzáférés: 2014. július 14.)  
  2. Fogyjunk sok zsírral - étrend az Atkins-diétához. Origo. (Hozzáférés: 2014. október 20.)
  3. Hogyan működik pontosan az Atkins-diéta?. Recetpneked.hu. [2014. október 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 20.)
  4. Carbohydrate Counting. KidsHealth. (Hozzáférés: 2014. október 20.)
  5. Atkins, Robert. Dr. Atkins' New Diet Revolution, Revised Edition. .Evans (2003. szeptember 25.). ISBN 978-1-59077-002-3 
  6. What are Net Carbs?. Atkins.com. [2014. október 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 20.)
  7. A nettó szénhidrátértékről. Receptneked.hu. [2014. október 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 20.)
  8. (2002. július 1.) „International Table of Glycemic Index and Glycemic Load Values”. American Journal of Clinical Nutrition 76 (1), 5–56. o, Kiadó: Ajcn.org.  
  9. Atkins' Fat Lip. New York Post. (Hozzáférés: 2014. október 20.)
  10. Harper A Poo (2004). „”. Obesity Reviews 5 (2), 93–94. o. DOI:10.1111/j.1467-789X.2004.00137.x. PMID 15086862. (Hozzáférés: 2009. november 2.)  
  11. Barnett TD, Barnard NDB, Radak TLR (2009). „Development of symptomatic cardiovascular disease after self-reported adherence to the Atkins diet”. Journal of the American Dietetic Association 109 (7), 1263–1265. o. DOI:10.1016/j.jada.2009.04.003. PMID 19559147. (Hozzáférés: 2009. november 2.)  
  12. Beisswenger BGK, Delucia EM, Lapoint N, Stanford RJ, Beisswenger PJ (2005). „Keotsis leads to increased methylglyoxal production on the Atkins diet”. Annals of the New York Academy of Sciences 1043, 201–210. o. DOI:10.1196/annals.1333.025. PMID 16037240. (Hozzáférés: 2009. november 2.)  
  13. Talukdar D, Ray S, Ray M, Das S (2008). „A brief critical overview of the biological effects of methylglyoxal and further evaluation of a methylglyoxal-based anticancer formulation in treating cancer patients.”. Drug Metabolism and Drug Interactions 23 (1–2), 175–210. o. DOI:10.1515/dmdi.2008.23.1-2.175. PMID 18533369.  
  14. Diet FAQ. Atkins.com. [2014. október 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 20.)
  15. Hogyan kell Atkins-diétát csinálni?. Hogyankell.hu. (Hozzáférés: 2014. október 20.)
  16. 10 kiló mínusz 2 hónap leforgása alatt az új Atkins-diétával. Femina. (Hozzáférés: 2014. október 20.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Atkins diet című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.