Ary Scheffer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ary Scheffer
Ary Scheffer önarcképe
Ary Scheffer önarcképe

Született 1795. február 10.
Dordrecht
Meghalt 1858. június 15. (63 évesen)
Argenteuil
Nemzetisége francia
Stílusa romantika
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ary Scheffer témájú médiaállományokat.

Ary Scheffer (Dordrecht, 1795. február 10.Argenteuil, 1858. június 15.) francia festő.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hollandiában letelepedett német családból származott. Párizsban Guérinnek lett tanítványa és csakhamar feltűnést keltett érzelgős képeivel, amelyekben a romantikus iskola kifejező jellemzését egyesítette a klasszicisták formai szépségéve és hideg színezésével.

Történeti festményeinek már a tárgya is az érzelmekben gazdag irányról tanúskodik. Gaston de Foix holttestének fölfedezése a ravennai csatamezőn, A miszolungii utolsó katonák, A szulióta nők, a sülpichi csata képe meg a szászok meghódítását Nagy Károly által ábrázoló kép mutatják, milyen volt a drámai tehetsége. Nevezetesek a vallásos tárgyú képei is. Legnépszerűbbek voltak a hires költők, különösen Goethe és Dante műveinek egyes helyeit illusztráló képei.[1]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. V. ö. Saffray, Ary S. (Párisa 1859); Etex, Ary S., étude sur sa vie et ses ouvrages (u. o. 1859); Grote, Memoir of the life of Ary S. (2. kiad. London 1860); Vitet, L'oeuvre de Ary S., reproduit en photographie (Páris 1860); Hofstede de Groot, Ary S., ein Charakterbild (Berlin 1870).

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]