Aranykasza üzletház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aranykasza üzletház
TelepülésMiskolc
Hasznosítása
Felhasználási területépület
Elhelyezkedése
Aranykasza üzletház (Miskolc)
Aranykasza üzletház
Aranykasza üzletház
Pozíció Miskolc térképén
é. sz. 48° 06′ 14″, k. h. 20° 47′ 31″Koordináták: é. sz. 48° 06′ 14″, k. h. 20° 47′ 31″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Aranykasza üzletház témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Aranykasza üzletház Miskolcon, az Ady Endre utca és a Zsolcai kapu sarkán (3527 Ady Endre utca 20.) álló műemlék épület.

Története[szerkesztés]

A Búza tér mindig is a mezőgazdasági termékek árusító helye volt, így természetes, hogy a közvetlen környékén egyrészt mezőgazdasági felszerelések, gépek, berendezések forgalmazásával foglalkozó üzletek nyíltak, másrészt bizonyos kiszolgáló létesítmények (kocsma, étterem, szálloda) is működtek. Az Aranykasza vagy Arany Kasza (mindkét írásmód előfordul a korabeli anyagokban) építménye mindkét funkciót ellátta. A földszinten – több kisebb bolt mellett – itt működött idősebb, majd ifjabb Kubacska István 1839-ben alapított nevezetes „vas, aczél, rézárúk és gazd. gépfelsz. raktára”, azaz vaskereskedése, az emeleten pedig a Budapest névre hallgató szálloda fogadta a vásározókat. A vaskereskedés funkció Kubacska, illetve az őt 1920 körül váltó Bernstein Dezső után is évtizedekig megmaradt, még a rendszerváltás környékén is vasbolt működött a sarkon. Kubacska István halála után a felesége nevén volt az épület, de 1930-ban már Lichtenstein Lászlóné, Borsod vármegye, egyben Miskolc főispánjának a felesége szerepelt a tulajdonosi listán.

Az Aranykasza hatalmas kovácsoltvas konzolon függő aranyozott kaszát ábrázoló cégére fennmaradt, a Herman Ottó Múzeumba került. A Hotel Budapest nem tartozott az igazán kifinomult szállodák közé, a vonattal vagy szekérrel érkező piacozók igényeit elégítette ki.

Leírása[szerkesztés]

Az épület 1830 körül épült késő klasszicista stílusban, de sem építtetőjét, sem építészet nem ismerjük. A ház emeleti traktusát a 19. század végén átalakították (a földszint változatlan maradt), a korábban íves falmezőkbe vágott ablakok eklektikus vakolatkeretelést, erősen kiugró díszes szemöldökpárkányokat kaptak, a padlást pedig valószínűleg raktárrá alakították át, emiatt megváltozott a tetőzet, és szellőzőnyílásokat alakítottak ki az új attikafalon. Az 1910–20-as években ismét átalakítás következett, és gyakorlatilag visszaállították az eredeti klasszicizáló homlokzatot. Megszüntették az attikát, és nagy kiülésű koronázópárkányt alakítottak ki.

Az egyemeletes, U alaprajzú saroképület Ady Endre utcai homlokzata 9+1 tengelyes, kapubejárója a déli tengelyben helyezkedik el. Az északi homlokzat 8 tengelyű. A földszinti üzleteket mindkét oldalon néhány lépcsőn fellépve lehet megközelíteni. Vannak vaslemezajtóval ellátott pincelejárók is, ezekben is boltok működtek. Udvarán a lakások kovácsoltvas korláttal díszített függőfolyosón érhetők el. Az Aranykasza nevet egy söröző őrzi, bejárata a sarkon, az északi oldalon nyílik.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Szálloda az „Aranykasza” vaskereskedésben. In Dobrossy István: Miskolc írásban és képekben 2. Miskolc: Belvárosi Kulturális Menedzseriroda. 1995. 119–121. o. ISBN 9630297604  
  • Vaskereskedés az „Arany Kaszához”. In Barna György – Dobrossy István: Miskolc belvárosa: Házak, emberek, történetek. Miskolc: Lézerpont. 2010. 308–309. o. ISBN 9789638899101