Andrei Tiberiu Maria

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Andrei Tiberiu Maria
(Smiley)
Életrajzi adatok
Született1983. július 27. (40 éves)
Pitești
HázastársaGina Pistol (2023–)
Pályafutás
Műfajok
EgyüttesSimplu
Hangszerénekhang
DíjakMTV Europe Music Award for Best Romanian Act (2013)
Tevékenységénekes, dalszerző, producer, színész, műsorvezető

Andrei Tiberiu Maria
(Smiley) weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Andrei Tiberiu Maria
(Smiley)
témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Andrei Tiberiu Maria (Pitești, 1983. július 27. –) művésznevén Smiley, román énekes, dalszerző, producer, színész és műsorvezető, a Simplu zenekar tagja.

A Simplu együttesben[szerkesztés]

Smiley igazi neve Andrei Tiberiu Maria, a Simplu együttesben kezdte karrierjét 2001-ben. Miközben az Akcent zenekarba vágyott, ajánlatot kapott CRBL-től, a Simplu frontemberétől, hogy énekeljen az együttesben. Mivel nem csak jó énekest, hanem kiváló táncost is kerestek, Smiley-nak fel kellett venni a táncos cipőket, és megtanulni profin táncolni. Hamar össze is jött nekik a siker – együttesként, és Smiley-nak szólóénekesként is. A Simplu-val öt albumot jelentettek meg, mindegyikük aranylemez lett:

  • Oare stii (2002)
  • Zece (2004)
  • RMX Simplu (2006)
  • Simplu Best Of (2006)
  • Oficial Imi Merge Bine (2006)

Szólóénekesként[szerkesztés]

2008-ban Smiley kiadta első szólóalbumát, az În lipsa mea-t, amely a legjobb album, a legjobb dal és a legjobb szólóénekes díjat hozta neki a Romanian Music Awards-on. 2010-ben Smiley a Marsra vágyott, ami be is jött neki: Plec pe Marte című dalát annyiszor játszották, hogy ha mindet összetesszük, biztos, hogy a Marsig is elhallatszott. 2011-ben a Dream Girl uralta a toplistákat, 2012-ben a Dead man walking aratta a babérokat (ezzel a dallal a mediaforest.ro weboldal a legtöbbet szerepeltetett előadónak kiáltotta ki). 2012-ben a Cai verzi pe pereţi uralja a román zenevilágot, amelyet Alex Velea-val és Don Baxter-rel közösen készített. 2013-ban Alex Velea-val közösen elkészítették a Dincolo De Cuvinte című dalt, s ugyanebben az évben Kaan-al karöltve a Criminal című dalt is.

Producerként[szerkesztés]

2009-ben létrehozta saját lemezkiadóját, a HaHaHa Production-t. Hozzá tartozik a Radio Killer együttes, Alex Velea, Randi, Mishelle, Sore, Don Baxter, Cabron és saját zenekara, a Simplu is. A Románia Hangja (Vocea României, a The Voice romániai verziója) tehetségkutató mestere is lett.

Diszkográfia[szerkesztés]

Albumok[szerkesztés]

  • În lipsa mea (2008)
  • Plec pe Marte (2010)
  • Dead Man Walking (2012)
  • Acasa (2013)

Források[szerkesztés]