Amóghasziddhi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Amoghasziddhi szócikkből átirányítva)
Amóghasziddhi
Amóghasziddhi buddhát ábrázoló ősi szobor. Borobudur, Közép-Jáva, Indonézia
Amóghasziddhi buddhát ábrázoló ősi szobor.
Borobudur, Közép-Jáva, Indonézia
Életrajzi adatok
Születési névAmóghasziddhi
CímKinek teljesítménye nem hiábavaló
Munkássága
Vallásbuddhista
FelekezetVadzsrajána buddhizmus
A Wikimédia Commons tartalmaz Amóghasziddhi témájú médiaállományokat.

A vadzsrajána buddhizmusban Amóghasziddhi (kínaiul 成就如來 Chengjiu Rulai, japánul 不空成就如来 Fukúdzsódzsu nyorai, tibetiül Dön yö drub pa, vietnámiul Thành Tựu Như Lai) egyike az öt bölcsességbuddhának, és a buddhista út eredményével valamint az irigység mérgének megsemmisítésével hozzák összefüggésbe. Nevének jelentése: "Kinek teljesítménye nem hiábavaló."[1] Hitvese Zöld Tárá (Tárá jelentése "Nemes megszabadító" vagy "Nemes csillag"), hátasai pedig a garudák (nagy mitikus madárszerű lények). A karma családba tartozik, melynek a dupla vadzsra/mennykő a családi szimbóluma.[2][3]

Jellemzői[szerkesztés]

Amóghasziddhivel kapcsolatba hozzák a fogalmi szkandhát (egy jelenség-halmaz, amibe az éntudat kapaszkodhat) vagy fogalmi elmét (ellentétben a fogalommentes vagy érzékelő elmével). A buddhista utak elősegítése érdekében megbékítí a gonoszságot; ezt fejezi ki szimbóluma, a Hold. A bátorság mudrájának gesztusával szimbolizálja ön- és követői bátorságát a mérgekkel vagy káprázatokkal szemben.

Műalkotásokban általában zöld színű és a széllel vagy levegővel társítják; évszaka a nyár, égi negyede pedig az északi égtáj.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Fukuujojyu Nyorai - Butuzou Museum
  2. Double Dorje. [2009. január 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 7.)
  3. The Five Dhyani Buddhas (Great Buddhas of Wisdom). [2013. július 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 20.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Mythology of India: Myths of India, Sri Lanka and Tibet, Rachel Storm, Anness Publishing Limited, Editor Helen Sudell, Page 15, Column 2-4, Line 5, Caption, Page 15, Column 4, Lines 1 - 5
  • Symbolism of the five Dhyani Buddhas