Ammáni római színház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ammáni római színház
Ammáni római színház
Ammáni római színház
TelepülésAmmán
Hasznosítása
Felhasználási terület
  • római színház
  • régészeti lelőhely
Elhelyezkedése
Ammáni római színház (Jordánia)
Ammáni római színház
Ammáni római színház
Pozíció Jordánia térképén
é. sz. 31° 57′ 06″, k. h. 35° 56′ 22″Koordináták: é. sz. 31° 57′ 06″, k. h. 35° 56′ 22″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Ammáni római színház témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az ammáni római színház Antoninus Pius római császár uralkodása alatt (138-161) épült a mai Jordánia fővárosában, Ammánban. A létesítmény hatezer ember befogadására volt alkalmas.

A színházat északi irányba tájolták, hogy a nap ne süssön a nézők szemébe. A meredek lépcsősorokat, amelyek egy hegyoldalnak támaszkodnak, horizontálisan három nagyobb egységre (diazóma) tagolták. Az alsó részen, legközelebb a színpadhoz a vagyonosok, felettük a katonaság, legmagasabban pedig az átlagemberek ültek.[1] Az oldalbejáratok a földszinten vannak, az egyik a nézőtérre, a másik a színpadra vezet. A bejáratok mögött található helyiségekben ma múzeumi kiállítások üzemelnek.

Mivel a színházaknak gyakran vallási szerepe is volt, a felső sorok felett egy szentély található, amelyben egykoron Pallasz Athéné szobra állt. A műalkotás most a nemzeti régészeti múzeumban tekinthető meg.[1]

A színház teljes felújítása 1957-ben kezdődött meg. Mivel az építők nem eredeti alapanyagokat használtak, a rekonstrukció egyes részei nem megfelelőek. Mindazonáltal a színházba ismét élet költözött, júliusban és augusztusban szoktak kulturális rendezvényeket tartani benne.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Lonley Planet:Roman Theatre. (Hozzáférés: 2014. július 27.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Roman theater (Jordan) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.