Amerika (Első Emelet-dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Első Emelet
Amerika
Kislemez Első Emelet 1 albumról
B-oldalNoteszember
Megjelent1983
Formátum7" kislemez
StílusNew wave
Nyelvmagyar
Hossz3:41 (7" verzió)
3:44 (album verzió)
KiadóHungaroton - Start
SzerzőHajas György, Berkes Gábor
Első Emelet-kronológia
Amerika
(1983)
A kenguru jobb horga
(1985)
SablonWikidataSegítség

Az Amerika című dal az Első Emelet (a lemezborítón I. Emelet) 1983-ban megjelent első kislemeze, melynek stílusa erősen tükrözi a 80-as évek New Wave stílusát, pörgős, szintetizátoros, akkor divatos hangzásával. A zenekar kezdeti stílusa valahol a német punk és újhullám hatásainak jegyeit hordozzák. A dalban Cser György énekel, a kislemez felvételen is ő hallható, azonban az 1984-ben megjelent első stúdióalbumon, mely az Első Emelet 1 címet kapta, az újra hangszerelt változatban már Kiki közreműködik, és az új változat is visszafogottabb, kevésbé erős hangszerelésű. A dalokat az LGM stúdióban rögzítették.

A kislemezen szereplő Noteszember című dal szinte hasonló sikereket tudhat magáénak, az 1984-ben megjelent Top 15 című válogatáslemezre is felkerült,[1] azonban egyik Emelet-albumon sem szerepel.

Története[szerkesztés]

A zenekarnak két különböző korszaka van, melynek első része igen rövid ideig (19821983) tartott, amikor Cser György volt az énekes, aki 1983 telén kiszállt a csapatból a belső feszültségek miatt. Helyére Patkó Béla (Kiki) került, majd ekkoriban került be Szentmihályi Gábor is, így kialakult a későbbi klasszikus felállás.[2]

A kislemez borítója a Budapesti Vidám Parkban készült, a rakéta nevű játék előtt. Mögötte a ciklon nevű hullámvasút látható. A kislemez borító hátoldalán egy keresztrejtvény található, melynek megfejtése a zenekar tagjainak nevét adja ki.

Megjelenések[szerkesztés]

7" Magyarország Magyarország START SPS 70583[3]

  • A - Amerika - 3:41
  • B - Noteszember - 2:16

Slágerlista[szerkesztés]

Slágerlista
(1984) szeptember
Legmagasabb
helyezés
Magyarország Ifjúsági Magazin[4] 4

A zenekar tagjai 1982-1983[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]