Alex Penkala

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alex Penkala
Születési névAlex Penkala
Született1924
South Bend, Indiana
Meghalt1945 január 10.
Foy, Belgium
SírhelyLuxembourg-i Amerikai Temető
Állampolgárságaamerikai
Nemzetiségeamerikai
OrszágAmerikai Egyesült Államok
Szolgálati ideje1943-1945
EgységeEasy század
Csatáimásodik világháború
Kitüntetései
A Wikimédia Commons tartalmaz Alex Penkala témájú médiaállományokat.

Alex M. Penkala, Jr. (1924 - 1945. január 10.) amerikai katona, a 101. légi szállítású hadosztály 506. ejtőernyős gyalogezred 2. zászlóaljának E (Easy) századában szolgált a  második világháború idején. Penkalát Tim Matthews alakította az HBO Band of Brothers minisorozatában.

Élete a háború előtt[szerkesztés]

Penkala 1924-ben született South Bendben, Indiana államban. Szülei 1907-ben emigráltak Lengyelországból az Egyesült Államokba.

Penkalának 12 testvére volt. Édesanyja a 13. gyereke születése közben elhunyt. Penkalára és a többi testvérére a nővére, Irene vigyázott,

Másodéves korában otthagyta a középiskolát. 1942. február 27-én jelentkezett a hadseregbe az ohiói Toledóban, és szakács lett.

Később önkéntesként jelentkezett az Egyesült Államok hadseregének ejtőernyős csapatába, miután a szakács iskolában a barátai meséltek neki az egységről.

A világháborúban[szerkesztés]

1942 augusztusában a Georgia állambeli Toccoa kiképzőtáborban képezték ki.

1944. június 6-án a Normandiai partraszállás során végrehajtotta első harci ugrását az Overlord hadművelet részeként. 1944 szeptemberében a megszállt Hollandiában ugrott, a Market Garden hadművelet részeként, amely végül kudarcot vallott. Ezután az Easy század visszatért Franciaországba, majd a belgiumi Bastogne-ba szállították őket. Alex Penkala a belga Foy város mellett, a német tüzérség tüzében halt meg. Barátja, Warren "Skip" Muck őrmester abban az időben ugyanabban a lövészgödörben volt, és szintén elhunyt.

Penkalát a luxemburgi Hamm közelében található Luxembourg-i Amerikai Temetőben temették el.

Forrás[szerkesztés]