AirTag

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
AirTag
Az AirTag beállítása egy iPhone 12 Pro Max készüléken
Az AirTag beállítása egy iPhone 12 Pro Max készüléken

Gyártó
AirTag weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz AirTag témájú médiaállományokat.

Az AirTag az Apple 2021-ben bemutatott[1] nyomkövetést biztosító eszköze. Az apró tárgy megkereshető a cég telefonjával és tabletjével. Közeli keresés esetén az eszközök UWB (ultra-szélessáv) kapcsolatot használnak, elhagyott tárgyak megtalálása más személy iPhone-ja vagy iPadje segítségével történhet.

Fizikai jellemzők[szerkesztés]

A kerek AirTag 31 mm átmérőjű, 8 mm vastagságú, könnyű (11 gramm), precíziósan maratott csiszolt rozsdamentes acélból készül, víz- (maximális mélység egy méter, legfeljebb 30 perc) és porálló.[2] Az AirTag-et mindennapi használat mellett több mint egy éves akkumulátor-üzemidőre tervezték. Az eszköz áramforrását cserélhető CR2032 gombelem biztosítja. Az AirTag saját hangszóróval rendelkezik.

Az Apple-től közvetlenül rendelt AirTag gravírozható, a maximum négy karakteres felirat az angol ábécé betűiből, számokból és korlátozott számú emojiból választható.

Használat[szerkesztés]

Telepítés[szerkesztés]

Az AirTag bármelyik, legalább iOS 14.5-ös operációs rendszerű iPhone-nal vagy iPaddel összepárosítható, a párosítás alapja az egyénhez kötődő Apple ID. Az egyes AirTageknek a tulajdonos az iPhone-on virtuális nevet adhat. Egy Apple ID-hez maximum 16 AirTag kapcsolható.[3]

Precíziós keresés[szerkesztés]

A közeli kereséshez külön alkalmazást használhat az iPhone 11 és 12 tulajdonos, az app mutatja a keresett AirTag távolságát és az irányt hozzá. Más eszközzel csak hang kiadására lehet késztetni az AirTaget, hang után lehet megtalálni.

Find My Network[szerkesztés]

A Find My Network az Apple iPhone-jaiból és iPadjeiből álló hálózat. Ha a tulajdonos keresetté teszi az AirTaget és bármelyik iPhone észleli az AirTag jelét, akkor az észlelő iPhone emberi közreműködés nélkül az Apple iCloud felhőszolgáltatásán át üzenetet küld a kereső iPhone-jára az AirTag helyzetéről. Az észlelő az iPhone-jával képes kiolvasni az AirTag NFC üzenetét, amely a tulajdonos telefonszáma, amennyiben azt megadta.

Adatbiztonság[szerkesztés]

Az AirTag nem tárol adatot. Az Apple több módon gátolja, hogy az AirTaget nem kívánt módon használják.

Ha egy AirTag anélkül van egy iPhone közelében, hogy a gazda iPhone jelen lenne, akkor az AirTag rövid időn belül üzenetet küld az ismeretlen iPhone-ra. Ha a helyzet nem változik, akkor hang kiadással hívja fel a figyelmet magára, a helyzetre.

Az AirTag hang kiadásával jelez, ha hosszabb ideje nincs jelen a gazda iPhone és az AirTag saját mozgatását érzékeli.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 2021. április 20-án tartott virtuális bemutató az Apple "Spring Loaded" elnevezéssel. Apple introduces AirTag (angol nyelven). Apple, 2021. április 20. (Hozzáférés: 2021. április 26.)
  2. Az IEC 60529-es szabvány szerint IP67‑es besorolású.
  3. Apple Answers YOUR AirTag Questions! (angol nyelven). (Hozzáférés: 2021. április 26.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

AirTag. Apple Inc.. (Hozzáférés: 2021. április 26.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]