Acélszínű zuzmószövő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Acélszínű zuzmószövő
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Család: Kvadrifid bagolylepkefélék (Erebidae)
Nem: Atolmis
Tudományos név
Atolmis rubricollis
(Linnaeus, 1758)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Acélszínű zuzmószövő témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Acélszínű zuzmószövő témájú médiaállományokat és Acélszínű zuzmószövő témájú kategóriát.

Az acélszínű zuzmószövő (Atolmis rubricollis) a kvadrifid bagolylepkefélék családjába tartozó, Eurázsiában honos éjjeli lepkefaj.

Megjelenése[szerkesztés]

Az acélszínű zuzmószövő szárnyfesztávolsága 2,8-3,5 cm. Teste, csápjai és lábai feketésbarnák, a tor felső szélén két nagy, feltűnő narancsvörös folt látható. A potroh vége és a hasoldal narancssárga. A hím farpamacsa erős. Szárnyai egyszínű, rajzolat nélküli feketés- vagy szürkésbarnák, fonákjuk kissé világosabb. A szárnyak rojtja szintén feketésbarna.

Változékonysága nem számottevő.

Petéi gömb alakúak, halványzöldek.

Hernyójának alapszíne zöldesszürke, világoszöld és feketés foltok tarkítják. Narancssárga szemölcseiből hosszú, feketés-sárgás szőrcsomók erednek. Bábja zömök, vörösbarna színű.

Elterjedése[szerkesztés]

Eurázsiában honos a Pireneusoktól és a Brit-szigetektől egészen Oroszország távol-keleti régiójáig. Magyarországon szórványosan minden régióban előfordulhat.

Életmódja[szerkesztés]

Nyirkos, árnyas fenyvesekben, vegyes erdőkben él. Éjjel aktív (de néha nappal is repül), vonzzák a mesterséges fényforrások.

Évente két (Észak-Európában csak egy) nemzedéke nő fel, imágóit június-júliusban, illetve augusztus-szeptemberben lehet látni. Hernyója elsősorban különféle fenyők (pl. luc), ritkábban lombos fák ágairól rágja le az alga-, zuzmó- és moharéteget. A tűlevelű avarban vagy mohapárnák alatt készíti el szőrökkel kevert, laza, barnásszürke bábszövedékét, amelyben a második nemzedék bábként áttelel.

Magyarországon nem védett.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]