A selejt bosszúja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A selejt bosszúja
1951-es magyar film

Így kell tartani a leesni készülő nadrágot.
Így kell tartani a leesni készülő nadrágot.
RendezőKeleti Márton
Műfajfilmvígjáték
ForgatókönyvíróBékeffy István
Kellér Dezső
FőszerepbenLatabár Kálmán
Ruttkai Éva
ZeneBródy Tamás
OperatőrIllés György
Gyártás
GyártóMagyar Filmgyártó Állami Vállalat
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Játékidő19 perc
Forgalmazás
ForgalmazóMOKÉP
BemutatóMagyarország 1951
További információk
SablonWikidataSegítség

A selejt bosszúja 1951-ben bemutatott, fekete-fehér, magyar rövidfilm-vígjáték Latabár Kálmán és Ruttkai Éva főszereplésével.

A humoros, de ugyanakkor népnevelői célzatú film az alapos munkavégzésre, illetve az annak hiányából fakadó problémákra hívja fel a figyelmet. A film kisebb szerepeiben is népszerű művészek tűnnek fel.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Ede egy férfiruhagyárban dolgozik, feladata a nadrágok gombjainak felvarrása. Munkáját mindig alaposan végezte, de amióta halálosan szerelmes Mancikába, mindig csak rá gondol, a gombokra kevésbé figyel oda. Egy napon a délutáni randevúra igyekezve meglát a kirakatban egy szép férfiöltönyt. Mivel éppen aznap volt fizetés, gondolja Mancikának jobban tetszene egy új öltönyben, bemegy a boltba, megveszi és mindjárt magán is tartja.

Alig száll fel a buszra, amikor sorra leesnek a nadrág gombjai, a nadrágtartó önálló életre kel felfelé, a nadrág meg lefelé. Ideje már nincs, hogy hazamenjen átöltözni, egy utas tanácsára zsebre dugott kézzel tartja a nadrágját, így megy Mancikával szórakozni, de nem meri neki elmondani a problémát. Noha Mancika imád táncolni, Ede a leeső nadrág miatt egyetlen táncra képes csak, a csípőre tett kézzel táncolható csárdásra. Mikor az összebújós lassú táncra szintén a nadrág miatt nem hajlandó, Mancika sértődötten elmegy.

Ede felháborodottan reklamál a ruhaboltban, melynek vezetője másnap el is megy a ruhagyárba. A gyártási szám alapján azonban kiderül, hogy a leeső gombokat éppen Ede varrta fel. Először megdöbben, majd megfogadja, hogy többé ilyen nem fordulhat elő vele. Hamarosan a cég legjobb dolgozója lesz, egyenként ellenőrzi a gombokat, de azért néha vet egy pillantást a Mancikával készült esküvői fotójukra.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]