A jég emlékezete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A jég emlékezete
SzerzőSteven Erikson
FőszerkesztőBördős János
Eredeti címMemories of Ice
OrszágEgyesült Királyság
Nyelvangol
MűfajFantasy
SorozatA Malazai Bukottak könyvének regéje
ElőzőTremorlor kapuja
KövetkezőA Láncok Háza
Kiadás
KiadóBantam (Egyesült Királyság és Kanada)
Tor Books (USA)
Kiadás dátuma2001. december 6.
Magyar kiadóAlexandra Kiadó
Magyar kiadás dátuma2004.
FordítóFehér Fatime
Média típusaragasztott kötött védőborítóval
Oldalak száma816
ISBN963 368 959 7
SablonWikidataSegítség

A jég emlékezete a harmadik kötete a Steven Erikson által írt epikus fantasy sorozatnak, A Malazai Bukottak könyvének regéjének. A jég emlékezetének története rögtön az első kötet (A Hold udvara) után veszi fel a fonalat és egy időben játszódik a másodikkal, a Tremorlor kapujával.

A jég emlékezete a renegát Második Hadtestre és legújabb szövetségeseikre, valamint a Pannioni Birodalom ellen folytatott harcukra fókuszál, amely egy új erő a kontinens déli részén. A könyvben sok újdonság derül ki az istenekről, a felemelkedettekről és az Imass történetéről, a K'Chain Che'Mallékról, valamint a Tiste fajról.

Fogadtatás[szerkesztés]

A rész túlnyomórészt pozitív értékeléseket kapott.

Az SF Site azt írta, hogy A jég emlékezete „Könnyen az év egyik legjobb könyve. Steven Eriksonnak sikerült új életet lehelnie a fikció legrégebbi hagyományaiba, mindezt oly módon, amely hitelesen örökíti meg és értelmezi újra az eredeti görög és norvég sagák szellemét.”

A Fantasy Book Review azt állította, hogy „A jég emlékezete jól átgondolt fajok széles skáláját felvonultató, csodálatos karakterekkel teli könyv.”

Pat a Pat's Fantasy Hotlistről szintén nagyon jó értékelést adott, mondván, „A jég emlékezete kétségtelenül egy mestermű. Közel két évtizednyi fantasy könyv olvasás után nem hiszem el, hogy még mindig ennyire lenyűgöz egy író munkája.”

Magyarul[szerkesztés]

  • A jég emlékezete. A malazai bukottak könyvének regéje; ford. Fehér Fatime; Alexandra, Pécs, 2004

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Memories of Ice című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.