A bosszú ára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A bosszú ára
(Vendetta)
2022-es amerikai film
RendezőJared Cohn
Műfaj
ForgatókönyvíróJared Cohn
Főszerepben
OperatőrBrandon Cox
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő96 perc
Forgalmazás
ForgalmazóRedbox
Bemutató
  • 2022. május 17.
  • 2022. május 19. (Irak)
További információk
SablonWikidataSegítség

A bosszú ára (eredeti cím: Vendetta) 2022-ben bemutatott amerikai akció-thriller, melyet Jared Cohn írt és rendezett. A főszerepben Clive Standen, Theo Rossi, Mike Tyson, Thomas Jane és Bruce Willis látható.[1]

A filmet 2022. május 17-én mutatta be korlátozott számban a Redbox Entertainment.

Cselekmény[szerkesztés]

Georgia külvárosában a családapa és volt tengerészgyalogos William vacsoráért megy 16 éves lányával, Kat-tel, aki softball-játékos, és arról álmodik, hogy egyszer profi játékos lesz. Míg William bemegy a vacsoráért az étterembe, Kat addig az autóban várakozik.

Rory és Danny testvérek az apjuk, Donnie megbízásából megérkeznek autóval, és megölik a lányt. A hatóságok hamarosan letartóztatják Danny-t, de Donnie megbundázza a bíróságot, így a férfi szabadon távozhat. William úgy dönt, hogy a következő éjszaka követi és megöli Dannyt. Donnie és Rory feldühödve bosszúhadjáratot indítanak William likvidálására. Mivel küldetésük kudarcot vall, William végül megöli Rory-t és Donnie-t.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
William Duncan[2] Clive Standen Makranczi Zalán
Rory Fetter Theo Rossi Szabó Máté
Roach Mike Tyson Schneider Zoltán
Dante Thomas Jane László Zsolt
Donnie Fetter Bruce Willis Dörner György

A film készítése[szerkesztés]

A film forgatása 2021 szeptemberében fejeződött be.[2][3]

Ugyanebben a hónapban jelentették be, hogy a Redbox Entertainment megszerezte a film amerikai forgalmazási jogait.[4][5] A bosszú ára az egyik utolsó film, amelyben Willis szerepelt. Ő ugyanis visszavonult a színészettől, mert afáziát diagnosztizáltak nála.[6]

Megjelenés[szerkesztés]

A bosszú ára 2022. május 17-én került a mozikba korlátozott számban a Redbox Entertainment forgalmazásában. Ugyanezen a napon megjelent a különféle letöltő platformokon is.[7][8]

Bevétel[szerkesztés]

2022. május 28-án a film világszerte 22 925 dolláros bevételt hozott a jegypénztáraknál.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vendetta (2022 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Romano, Nick. Vendetta director says it's 'a special honor' to make one of Bruce Willis' final films (2022. május 5.) 
  2. a b Wiseman, Andreas: 'Vendetta': U.S. Deal For Under-The-Radar Action Pic Starring Bruce Willis, Clive Standen, Thomas Jane, Theo Rossi & Mike Tyson; First Look Images. Deadline Hollywood , 2021. szeptember 17. (Hozzáférés: 2021. október 24.)
  3. Bolling, Gaius: Bruce Willis, Mike Tyson made an action movie together. JoBlo.com , 2021. szeptember 17. (Hozzáférés: 2021. október 24.)
  4. Redbox Entertainment Acquires U.S. Distribution Rights to Action Thriller Movie Vendetta. Business Wire , 2021. szeptember 17. (Hozzáférés: 2021. október 24.)
  5. Gruenwedel, Erik: Redbox Acquires U.S. Distribution Rights to Bruce Willis Actioner 'Vendetta'. Media Play News , 2021. szeptember 17. (Hozzáférés: 2021. október 24.)
  6. Concerns about Bruce Willis' declining cognitive state swirled around sets in recent years. Los Angeles Times , 2022. március 30. (Hozzáférés: 2022. május 18.)
  7. Jackson, Angelique. What's the Status of Bruce Willis' Final Movies? (2022. április 1.) 
  8. Thomas Jane talks about movies 'Troppo' and 'Vendetta'. KTLA , 2022. május 16. (Hozzáférés: 2022. május 17.)

További információk[szerkesztés]