.ax

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
.ax
Alapítva2006
Típusországkód szerinti legfelső szintű tartomány
OrszágFinnország
A .ax legfelső szintű tartomány weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz .ax témájú médiaállományokat.

A .ax az Åland-szigetek internetes legfelső szintű tartomány kódja, melyet 2006-ban hoztak létre.

Története[szerkesztés]

2006. február 17-én a finn törvényhozás módosította a legfelső domainneveket szabályozó törvényt, s belevette a .ax végződést is. Egy hároméves időszak alatt az aland.fi domainnevet kiírják, de ezzel együtt használhatóvá válik a .ax végződés is. Ezt követően nem fogadnak el az aland.fi tár alá bejegyezni kívánt neveket, és minden, a törvény előtt létrejött címet változatlan formában átvisznek a.ax.fi névtérbe.

Március 17-én Tarja Halonen finn elnök aláírta a törvényjavaslatot, mely így március 27-én életbe léphetett. Åland kormánya a törvénymódosítás hatálybalépését követően azonnal elkezdte az új névtérbe beérkező igények befogadását.

Az ICANN június 9-én kijelölte, hogy a .ax legfelső domainnevet Åland kormánya használhatja. A .ax területkódot június 21-én kapcsolták be a gyökérzónába, s augusztus 15-én aktiválták.

A regisztráció feltételei[szerkesztés]

Domain nevet annak lehet kijelölni, aki:

  • Jogi személyiséggel rendelkezik, és Åland szigetén üzletvitelileg regisztrálva van.
  • Az a közszolgáltatáshoz tartozó egyén, kormányzati vállalat, közintézmény vagy nyilvánosan működő vállalat, mely Ålandon tevékenykedik vagy itt van bejelentve.
  • Legalább 15 éves magánszemély, kinek a lakóhelye szerinti önkormányzata Ålandon van, vagy az autonómia-törvény értelmébe a belföldiekkel megillető jogokat élvez.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) .ax című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.