.32 ACP

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
.32 ACP
7.65x17 mm Browning ReconTanto.jpg

7,65 mm Browning lőszerek. Baloldalt egy szabványos, jobboldalt egy nikkelköpenyes katonai változat.

Típus: Pisztoly
Ország:  Egyesült Államok
Gyártás
Tervező: John Browning
Gyártó: Fabrique Nationale
Gyártás dátuma: 1899-
Műszaki adatok
Hüvely típusa: Fél-peremes, egyenes
Lövedékátmérő: .309 (7,8 mm)
Nyakátmérő: .336 (8,5 mm)
Talpátmérő: .337 (8,6 mm)
Peremátmérő: .358 (9,1 mm)
Peremszélesség: .045 (1,1 mm)
Hüvelyhossz: .680 (17,3 mm)
Szerelt hossz: .984 (25,0 mm)

A .32 ACP (Automatic Colt Pistol) félperemes, egyenes falú pisztolylőszert John Browning fegyvertervező fejlesztette ki az FN M1900 öntöltő pisztolyhoz. A lőszer még 7,65×17mm Browning SR és 7,65 mm Browning néven is ismert. A Fabrique Nationale által 1899-ben bevezetett lőszert először a Browning M1900 (FN M1900) pisztolyban használták.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

John Browning tervezte a legtöbb modern öntöltő pisztolymechanikát és lőszert. Mint a legelső általa tervezett lőszer, a .32 ACP egyenes hüvelyt követelt a megbízható hátramozgás, valamint kis peremet a megbízható lőszeradagolás miatt. A lőszer sikeres lett, országok tucatjai és számtalan állami ügynökség vezette be. Hírnévre is szert tett, ez a lőszer vetett véget a második világháborúnak Európában: Adolf Hitler a jelentések szerint egy gravírozott .32 ACP kaliberű Walther PPK-val lett öngyilkos.

Kivitel[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A .32 ACP a reteszeletlen tömegzáras öntöltő pisztolyokhoz lett tervezve. A viszonylag alacsony energiája egy praktikus lőszerré tette. Napjainkban elsődlegesen kisméretű, olcsó pisztolyokban használják. Ezenkívül a .32 ACP lőszereket néha adapterhüvelyekben is alkalmazzák a .30 kaliberű vadászpuskákban.

Teljesítmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A .32 ACP kicsi és könnyű, de rövid hatótávú és csekély stopphatású lőszer. Az erre a kaliberre készített pisztolyok gyakran értékesebbek kis méretük és tömegük miatt a nagyobb kaliberű pisztolyokkal szemben, főleg a rejtve viselés szempontjából. Bár emberölésre alkalmas, a 65 vagy 71 grain (4,2 illetve 4,6 gramm) tömegű alacsony sebességű lövedékek nem teszik az embert azonnal cselekvőképtelenné. Üregeshegyű lövedékeket már évtizedek óta gyártanak, amelyek megnövelhetik a stopphatást, hatásuk azonban vitatott: alacsony sebességű becsapódáskor az üregeshegyű lövedék nem expandál az elvárt módon, ezért a kiterjedés sem következik be. Nagyobb stopphatás valósulhat meg a mélyebbre hatoló telejesköpenyes (FMJ) lövedékek létfontosságú szervet érése esetén, szemben az üregeshegyű felszíni sérülésével, ha a célpont vastag téli öltözetet visel.

Európában 7,65 mm Browning néven ismert, a .32 ACP szélesebb körben elfogadott Amerikában a civil, valamint katonai és rendőri ügynökségeknél meglévő hosszú használati múltja miatt.

Napjainkban a lőszer népszerűsége megnőtt az erre a kaliberre készült modern kisméretű, rejtve viselhető pisztolyoknak köszönhetően. Ilyenek például a Kel-Tec P–32, Beretta Tomcat és a Seecamp LWS 32. Ez a népszerűség-növekedés késztette a lőszergyártókat, hogy új, jobb teljesítményt nyújtó lőportölteteket fejlesszenek ehhez a lőszerhez.

Egyéb elnevezései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • 32 Auto (általános elnevezése Amerikában)
  • .32 Browning Auto
  • 7,65×17 mm
  • 7,65×17 mmSR (SR — Semi-Rimmed)
  • 7,65 mm Browning (általános elnevezése Európában)

Jelentősebb .32 kaliberű lőfegyverek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) .32 ACP című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz .32 ACP témájú médiaállományokat.