Ünnepek Gibraltárban

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az alábbiak a hivatalos ünnepek Gibraltárban.[1]

Dátum Megnevezés Tudnivalók
január 1. újév 1974 óta, az uralkodó proklamációja alapján.
mozgóünnep a Nemzetközösség napja március második hétfője
mozgóünnep nagypéntek A húsvét előtti péntek.
húsvéthétfő A húsvét utáni hétfő.
mozgóünnep a munkások emléknapja április 28., vagy ha az a hétvégére esik, akkor a rákövetkező hétfő
május 1. a munka ünnepe
május utolsó hétfője tavaszi bankszünnap Hivatalos ünnep 1971 óta; 1965-től 1970-ig próbaidőszak előzte meg. A pünkösdhétfőt váltotta föl, amely korábban a húsvéttal együtt változó időpontú ünnep volt. A törvény nem ad nevet az ünnepnek, csak előírja, hogy mely napra esik. Az idei évben május 27. a dátuma.
mozgóünnep a királynő születésnapja rendszerint a június második szombatját követő hétfő
augusztus utolsó hétfője nyárvégi bankszünnap Hivatalos ünnep 1971 óta; 1965-től 1970-ig próbaidőszak előzte meg. Korábban augusztus első hétfőjére esett, és augusztusi bankszünnap volt a neve. A törvény nem ad nevet az ünnepnek, csak előírja, hogy mely napra esik. Az idei évben augusztus 26. a dátuma.
szeptember 10. Gibraltár nemzeti napja
december 25. karácsony hagyományos ünnep
december 26. karácsony másnapja Hivatalos bankszünnap. A törvény nem ad nevet az ünnepnek, csak előírja, hogy december 26-ra esik, hacsak az nem esik vasárnapra. Az idei évben ünnepnap.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Public holidays in Gibraltar című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.