Érseki palota (Kalocsa)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Érseki palota
Ország Magyarország
Épült1775
ÉpítészOswald Gáspár
Stílusbarokk
Elhelyezkedése
Érseki palota (Kalocsa)
Érseki palota
Érseki palota
Pozíció Kalocsa térképén
é. sz. 46° 31′ 48″, k. h. 18° 58′ 21″Koordináták: é. sz. 46° 31′ 48″, k. h. 18° 58′ 21″
A Wikimédia Commons tartalmaz Érseki palota témájú médiaállományokat.

Az érseki palota a római katolikus érsek székhelye Kalocsán.

Építése[szerkesztés]

A mai, barokk stílusú palota helyén már a középkorban is az érseki palota állt. A 18. század elején először ezt az épületet tették lakhatóvá. A mai palotát a korábbi falak elbontása után, Batthyány József érsek kezdte építtetni 1775-ben, Oswald Gáspár tervei alapján. Utódja, Patachich Ádám érsek, az Oswald-féle terveket módosíttatta Kronovetter Lipót Antal udvari mérnökkel, és 1780-ra a Franz Anton Hillebrandt által tervezett nagyváradi püspöki kastély stílusában építtette fel a főhomlokzatot és a keleti szárnyat. A keleti szárnyban kapott helyett híres magánkönyvtára is, amelyet egyesített a káptalani és a korábbi érseki könyvtárral, létrehozva a nevezetes Kalocsai Érseki Könyvtárat. A palota kápolnáját, az egyik kis termét, és a dísztermét Maulbertsch festette ki 1783-84-ben. Később a díszterem freskói a folyamatos beázások következtében megsérültek, végül 1868-ban a maradékait is leverték. Helyébe Haynald Lajos érsek a ma látható faburkolatot készíttette. [1] A palota dísztermében áll többek között Liszt Ferenc zongorája, amelyen több hangversenyt adott.

A nyugati  szárny befejezésére gróf Kollonich László érseksége idején került sor, ennek tervezője a kamara építésze Tallherr József volt.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Székesegyház és rezidencia a 18. században | Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár. archivum.asztrik.hu. (Hozzáférés: 2019. november 2.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]