Szumuepuh

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szumuepuh
Jamhad királya
Sumu-epuḫ
Uralkodási ideje
i. e. 1781 i. e. 1770
Elődjenincs
UtódjaI. Jarimlím
Életrajzi adatok
Születetti. e. 19. század
Elhunyti. e. 18. század
GyermekeiJarimlím
SablonWikidataSegítség

Szumuepuh (Sumu-epuḫ) Jamhad első ismert uralkodója, kora egyik legerősebb államának vezetője. Konfrontációba került Mári uralkodójával, Jahdun-Limmel, mivel Mári nyugati befolyási övezetében támogatta a nomádok lázadását. Ennek máribeli leírása Szumuepuh első említése, és a szíriai térség fejedelmei közül egyedüliként a nevét is leírták. Mári uralkodója ezért szövetségre lépett Katna királyával, Amut-pi-Éllel, amely szövetség az új feltörekvő nagyhatalom, Asszíria és annak királya, I. Samsi-Adad ellen is irányult. Nagyléptékű háború tört ki a négy állam között, amelyben azonban nem volt győztes, egyik territóriumnak sem származott előnye belőle. Katna következő uralkodója, Ishi-Adad azonban Samsi-Adad fiához, Jaszmah-Adadhoz adta lányát feleségül, így egy katnai-asszír szövetség alakult Szumu-epuh ellen, amely fenyegetést majd csak Jarimlím alatt sikerült felszámolni.

A feliratokból ismert egy Dúr-Szumuepuh nevű erődítmény, amely talán a mai Aushariye régészeti lelőhellyel azonos. Szumuepuh Alahtum városát átadta Zimrí-Limnek a békekötés záloga fejében. Nem sokkal a háborút követően meghalt, és a helyzetet fia, I. Jarimlím konszolidálta.

Források[szerkesztés]

  • Horst Klengel: Az ókori Szíria története és kultúrája, Gondolat Kiadó, 1977. 29. o. ISBN 963-280-3671
  • Douglas Frayne: Old Babylonian Period (2003-1595 BC) – Early Periods volume 4, 780. old. 1990. London, ISBN 0-8020-5873-6

Külső hivatkozások[szerkesztés]



Előző uralkodó:
nincs
Jamhad királya
i. e. 1781 – 1770 vagy i. e. 1727 – 1716
Következő uralkodó:
I. Jarimlím
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap