Levéltelen koboldmoha

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Buxbaumia aphylla
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
      
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Lombosmohák (Bryophyta)
Osztály: Bryopsida
Rend: Buxbaumiales
Család: Buxbaumiaceae
Nemzetség: Buxbaumia
Faj: B. aphylla
Tudományos név
Buxbaumia aphylla
Hedw.
Szinonimák

Buxbaumia vulgaris

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Buxbaumia aphylla témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Buxbaumia aphylla témájú médiaállományokat és Buxbaumia aphylla témájú kategóriát.

Magyarországon két Buxbaumia faj él, mindkettő élőhelye nedvesebb, hűvösebb erdőkben van (korhadékon, talajon nőnek), a gyakoribb faj a Buxbaumia aphylla.

Megjelenése[szerkesztés]

A Buxbaumiákra jellemzően a B. aphylla is csak akkor látható meg szabad szemmel mikor már a sporofiton fejlődik, a gametofiton mikroszkopikus méretű. Leggyakrabban csoportosan fordul elő, a spóratoknyél (seta) 1-2 cm hosszú, felülete bibircses. A tok ferdén áll, összenyomott tojás alakú, teteje barna lapos, széles, a peremén vörös szegély fut körbe. Alsó oldala íveltebb, vöröses barna. Érett állapotban megfigyelhető rajta a szakadozott fátyol (indusium), az epidermisz külső rétegének maradványa. Hozzá nagyon hasonló faj a zöld koboldmoha, de az sokkal ritkább, védett faj.[1] A spóratok alakja és annak pereme alapján különböztethető meg a két faj. A zöld koboldmohának a spóratokján nincs vörös színű szegély.

Elterjedése[szerkesztés]

A világon szélesen elterjedt, megtalálható egész Európában, Kaukázusban, Észak-Ázsiában, Japánban, Észak-Amerikában és Ausztráliában. Magyarországon a középhegységekben fordul elő, de nem gyakori. Az országos moha vörös listán sebezhető (VU) besorolást kapott.[2]

Termőhelye[szerkesztés]

Erdei faj. Humuszban gazdag savanyú talajon, korhadó fákon él.

Források[szerkesztés]

  1. Orbán Sándor · Vajda László Magyarország mohaflórájának kézikönyve Akadémiai, Budapest, 1983 518 oldal · ISBN 9630528894 · Illusztrálta: Bucsi Lajosné
  2. Papp, B., Erzberger, P., Ódor, P., Hock, Zs., Szövényi, P., Szurdoki, E. & Tóth, Z. 2010. Updated checklist and Red List of Hungarian bryophytes. Studia bot. hung. 41: 31-59. [2016. november 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. november 9.)

További információk[szerkesztés]