Zwentibold lotaringiai király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zwentibold

Lotaringia királya
Uralkodási ideje
895 900
UtódjaLajos
UralkodóházKaroling-ház
Született870[1][2]
nem ismert
Elhunyt900. augusztus 13. (29-30 évesen)[3]
Lotharingia[3]
NyughelyeSusteren
ÉdesapjaArnulf római császár, Itália királya, keleti frank király
ÉdesanyjaWinburg
Testvére(i)
HázastársaOda of Saxony
Gyermekei
  • Benedetta
  • Cecilia
A Wikimédia Commons tartalmaz Zwentibold témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Szent Zwentibold (871. január 1.900. augusztus 13.) Arnulf keleti frank király törvénytelen gyermeke volt.[4][5][6]

Élete[szerkesztés]

893-ban Arnulf felesége, Ota, törvényes utódot hozott a világra: Lajost, a későbbi IV. Lajos keleti frank királyt. 895. májusában Arnulf, aki akkor keleti frank király volt, kinevezte Zwentiboldot, feltehetően kárpótlásképpen, Lotaringia királyának és május 14-én vagy 30-án megkoronázták.

A helyi nemesség ellenállását Arnulf Herman kölni és Ratbod trieri érsekek támogatásával letörte, ezzel is előkészítve Lotaringia integrálását a Keleti Frank Királyságba.

Miután elfoglalta a trónt, Zwentibold beavatkozott a Nyugati Frank Királyság utódlási vitájába: a trónért Odó, Párizs grófja és a későbbi III. Károly nyugati frank király között. A két trónkövetelő azonban hamarosan szövetkezni kezdett Zwentibold ellen, mivel az magának akarta megszerezni a nyugati frank királyságot.

Mivel Zwentibold uralkodása során a hűtlen helyi nemesség helyett a köznépet támogatta, állandóan felkelésekkel kellett szembenézni és elég népszerűtlen uralkodó volt a nemesség szemében. Miután 899-ben apja meghalt, a gyermek Lajos foglalta el a keleti frank királyság trónját. Zwentibold megpróbálta kihasználni az alkalmat és megteremteni a Lotaringiai Királyság függetlenségét, de a helyi nemesek fellázadtak és követséget küldtek Lajoshoz. 900-ban a szomszédos Hainaut-i grófság uralkodója, I. Reginár fellázadt Zwentibold ellen és a mai Susteren közelében vívott csatában legyőzte és megölte. 900. augusztus 13-án halt meg, halála után a katolikus egyház szentté és mártírrá avatta.

Zwentibold halála után Lajos uralkodott Lotaringiában is, de kis kora miatt nem tudta egyben tartani a birodalmat. 904-ben Lotaringia Gerhardt gróf kezébe került, aki hamarosan hercegi címet kapott.

Családja[szerkesztés]

897-ben vette feleségül Odát, I. Ottó szász herceg lányát.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Zwentibold című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 15.)
  2. Ökumenisches Heiligenlexikon
  3. a b La Préhistoire des Capétiens, 293-295
  4. Collins, Roger (1999). Early Medieval Europe 300-1000, 2nd edition. Palgrave
  5. Charles Cawley: Medieval Lands
  6. "Filiumque suum rex Arnulfus...nomine Tuendebolebum" szerepelt az Annales Vedastini feljegyzéseiben. Annales Vedastini 895, MGH SS II, p. 207.