Zsigmond téri szennyvízátemelő telep

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zsigmond téri szennyvízátemelő telep
TelepülésBudapest II. kerülete
Cím1023 Budapest, Zsigmond tér 1-4.
Építési adatok
Építés éve19121917
Megnyitás1917
Építési stílusart déco
Hasznosítása
Felhasználási területépület
Elhelyezkedése
Zsigmond téri szennyvízátemelő telep (Budapest)
Zsigmond téri szennyvízátemelő telep
Zsigmond téri szennyvízátemelő telep
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 31′ 25″, k. h. 19° 02′ 17″Koordináták: é. sz. 47° 31′ 25″, k. h. 19° 02′ 17″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Zsigmond téri szennyvízátemelő telep témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Zsigmond téri szennyvízátemelő telep egy régi budapesti vízügyi létesítmény, amely a Budapest II. kerületi Zsigmond téren található, kezelője a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.

Története[szerkesztés]

Buda, Óbuda és Pest (1873-tól Budapest) csatornázása hosszú időn át nem volt megoldott. Csak 1869-től születtek tervek Pesten Joseph Bazalgette, Budán Reitter Ferenc mérnökök tollából. Ezt követően elndultak a munkálatok. A Zsigmond tér vidékén jóval később, 1912 és 1917 között épült fel a csatorna-szivattyú telep, amely Budaújlak és Óbuda szennyvizeinek, illetve csatornavizeinek tisztítását végzi, azok Dunába való visszaengedése előtt. Mivel a környező hegyekből, dombokból a csapadék percek alatt a telepre jut, fontos volt a nagy teljesítményű gépek kialakítása. A gépházban 6 darab szivattyúegységet helyeztek el, ezek 7,6 m3 víz átemelésére képesek másodpercenként.

A telep napjainkban is működik, és bár korábban felmerült a környező épületek erre felé való terjeszkedésének gondolata, ez végül nem valósult meg. Az épületben 1987-ben Csatornázás-történeti Gyűjteményt nyitottak meg az érdeklődők előtt. A gépmatuzsálemek mellett a lépcsőkorlát, a burkolat is korabeli gyártmányt – akárcsak a Magyar Siemens–Schuckert Művekben készült szecessziós kapcsolótáblája.

Képtár[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

  • Kiss Katalin: Ipari műemlékek, Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatala, Budapest, 1993, ISBN 963-8376-16-3, 22-23. o.

Egyéb irodalom[szerkesztés]