Zsigmond Emese

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Zsigmond Emese
Zsigmond Emese.jpg
Született 1955. június 1. (63 éves)
Szentkeresztbánya
Állampolgársága román
Házastársa Patrubány Miklós
Foglalkozása

Zsigmond Emese (Szentkeresztbánya, 1955. június 1. –) erdélyi magyartanár, szerkesztő, Patrubány Miklós felesége.

Életpályája[szerkesztés]

Középiskoláit a marosvásárhelyi Unirea Líceumban végezte 1974-ben, majd a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen szerzett egyetemi diplomát magyar–francia szakon, 1978-ban. 1989-ig magyart tanított a kolozsvári 5. sz. Általános Iskolában, azóta a Napsugár című gyermeklap szerkesztője, 1992-től annak melléklapjával, a Szivárvánnyal együtt főszerkesztője. Meghatározó szerepe van abban, hogy az általa vezetett lap az 1990-es évektől, döntő módon megváltozott körülmények között is, megőrizte vonzását az egymást váltó gyermeknemzedékek felé, s hogy melléje új munkatársi gárdát is tudott toborozni.

Már középiskolás és egyetemista korában gyakornokoskodott a marosvásárhelyi és a kolozsvári rádióstúdiókban; egyetemi évei idején szerkesztője, 1975–1978 között főszerkesztője volt a kolozsvári Visszhang Diákrádiónak.

1970-ben közölte első cikkeit az Ifjúmunkásban, a továbbiakban a Művelődésben, a Korunkban és a Tanügyi Újságban, valamint napila­pokban is. A Napsugár mérlegét Mit kell és mit kellene kérnie? Esztézis és didakszis a Napsugárban című tanulmányában (Korunk 2002/10) vonta meg. Fontosabb írásai még: Nyelvünk az erőnk (in: Maturandusok. Kolozsvár, 2006); Életigenlő világkép és erkölcsi rend a magyar nyelvben és népi műveltségben (in: A Magyarok VII. Világkongresszusának kötetei. VII. Budapest, 2008).

Szerkesztésében jelent meg a Napsugár több különkiadványa: Mese, mese, mátka (Kolozsvár, 2005); Nagyjaink. Magyar írói arcképek (portréalbum, Kolozsvár, 2005); Szólj, szám! A Napsugár anyanyelvi feladatai (Kolozsvár, 2007); Szivárványozz! (kifestők, játékok kicsiknek, Kolozsvár, 2008). Több kötetet szerkesztett a székelyudvarhelyi Ablak, a kolozsvári Stúdium és Tinivár, a nagyváradi Literátor kiadó számára.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Nevelés napsugárban és szivárványkapuban (Mihály László interjúja). Erdélyi Riport 2003. július 24.
  • Új köntösben régi és új értékeket egyaránt hordozunk (Oláh-Gál Elvira interjúja). Székelyföld 2004/1.
  • Halk és nyugodt csoda (kérdez Csóg Szidónia). Krónika 2005. november 8