Zond–1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zond–1
Küldetés típusa3MV
Indítás dátuma1964. április 2.
Indítás helyeBajkonuri űrrepülőtér, 1. indítóállás
HordozórakétaMolnyija hordozórakéta
A Wikimédia Commons tartalmaz Zond–1 témájú médiaállományokat.

Zond–1 (oroszul: Зонд 1) szovjet mesterséges bolygókutató, a Zond sorozat első tagja, Vénusz-szonda.

Küldetés[szerkesztés]

Az űrszondát az OKB-1 (oroszul: Особое конструкторское бюро) készítette. A küldetés célja a módosított hordozórakéta és űrszonda kipróbálása, a kozmikus tár kutatása, a Vénusz elérése és vizsgálata volt. Segítségével hajtották végre az első távirányított, nagy távolságú (13 millió kilométer) pályamódosítást.

Jellemzői[szerkesztés]

1964. április 2-án a Bajkonuri űrrepülőtér egy Molnyija-M hordozórakéta segítségével indították Föld körüli, közeli körpályára. Az orbitális egység parkolópályája 88,47 perces, 64.83 fokos hajlásszögű, elliptikus pálya-perigeuma 187 kilométer, apogeuma 213 kilométer volt. Április 3-án a második kozmikus sebességet elérve indult a Vénusz irányába. Méretei, szerkezete – az első három – Marsz–1 űrszondákhoz hasonló.

1964. május 14-én korrekciós manővert hajtottak végre, hogy minél közelebb kerüljön a Vénuszhoz. A pályamódosítást követően megszakadt a hírkapcsolat. 1964. július 14-én 100 000 kilométernyire megközelítette a Vénuszt, és elrepült mellette. A repülés első hónapjában 60 alkalommal létesítettek kapcsolatot. Az űrszonda a Nap körüli pályán kering. Egy leszálló egységet is vitt magával, amely a légkört, és a felszíni viszonyokat vizsgálta volna. Energiaellátását akkumulátorok és napelemek összehangolt egysége biztosította. Tömege 890 kilogramm volt. Várható élettartama végtelen. A repülési idő 108 nap volt.

Források[szerkesztés]

Külföldi oldalak[szerkesztés]

Elődje:
Kezdet

Zond sorozat
1964–1970

Utódja:
Zond–2