Zene és szöveg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zene és szöveg
(Music and Lyrics)
2007-es amerikai film
RendezőMarc Lawrence
ProducerMarc Lawrence
Melissa Wells
Scott Elias
Műfaj
  • romantikus vígjáték
  • musicalfilm
ForgatókönyvíróMarc Lawrence
FőszerepbenHugh Grant
Drew Barrymore
ZeneAdam Schlesinger
OperatőrXavier Pérez Grobet
VágóSusan E. Morse
Gyártás
GyártóCastle Rock Entertainment
Village Roadshow Pictures
Reserve Room
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínLong Island
Játékidő104 perc
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Warner Bros.
magyar InterCom
Bemutatóbrit 2007. február 9.
USA 2007. február 14.
magyar 2007. március 8.
KorhatárUSA PG-13
magyar 12
BevételUSA $50 572 589[1]
$145 896 422[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Zene és szöveg (eredeti cím: Music and Lyrics) 2007-ben bemutatott zenés romantikus vígjáték. Rendezője és forgatókönyvírója Marc Lawrence.

Alex Fletcher (Hugh Grant), egy 80-as évekbeli volt popsztár, Sophie Fisher (Drew Barrymore) angol irodalmat tanult az egyetemen. A történet arról szól, hogyan próbálnak meg közösen egy dalt írni Cora Corman számára (Haley Bennett – ebben a filmben debütál), és közben hogyan kedvelik meg egymást.

Angliában 2007. február 9-én, az Amerikai Egyesült Államokban február 14-én mutatták be, a Warner Bros forgalmazásában. A film mind a kritikusoktól, mind a közönségtől pozitív fogadtatást kapott.[2] Az amerikai nézettségi listán a negyedik helyre kúszott fel, első heti bevétele 19 millió amerikai dollár volt. Az Egyesült Államokban 12 hét alatt összesen 50 572 589 dollár bevételt hozott.[3]

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Alex Fletcher (Hugh Grant) mint valamikori popsztár kissé elfeledve éldegél. Néha fellép mezőbálokon, a vidámparkban, vagy egy-egy nosztalgiabulin. Mint a PoP! együttes alapító tagja, meglehetős népszerűségre tett szert a ’80-as években, de már beletörődött, hogy a sikereinek vége. Adódik egy lehetőség, amivel újra reflektorfénybe kerülhet, amikor felkérik, hogy írjon egy dalt Cora Corman popdíva (játssza: Haley Bennett) számára, és világosan látja, hogy nincs vesztenivalója. Az egyetlen probléma az, hogy csak zenét tud írni, dalszöveget nem, a határidő pedig szűkös, mindössze néhány napja van a dal elkészítésére. Ekkor találkozik Sophie Fisherrel (játssza: Drew Barrymore), aki a virágait jön megöntözni. Sophie önkéntelenül is befolyásolja a dal szövegét, és mivel az Alex által felkért dalszövegíró ezek után otthagyja, Alex Sophie-t kéri fel a szöveg megírására. A lány önbizalomhiányban szenved, egy szerelmi csalódásból próbál kilábalni, nem tartja magát dalszövegírónak, ezért eleinte nem akarja vállalni a munkát. Nővére rábeszélésére azonban (aki Alex nagy rajongója volt fiatalabb korában) elkezdenek közösen dolgozni. A dal alakulásával egy románc kezd kibontakozni. Végül befejezik és átadják a dalt Corának, akinek tetszik a dal. Azonban Cora előadásában az érzelmes, lírai dallamból egy modern hangzású indiai hangszerekkel fűszerezett harsány vonaglás lesz. Sophie meg akarja mondani Corának a véleményét, de Alex nem hagyja szóhoz jutni, mert attól fél, hogy ha hangot adnak az ellenvéleményüknek, akkor elveszítik a megbízást.

Cora a koncertjén (ahová Sophie-t elcipeli nővére, és annak családja) bejelent egy új számot, amit Alex Fletcher írt. Sophie már a szám elején el akar menni, a bejelentés után pedig azt hiszi, hogy Alex szándékosan kihagyja őt abból a számból, amit közösen írtak. Azonban Alex valóban egy addig nem hallott dalt ad elő, amit teljesen egyedül írt (annak ellenére, hogy állítása szerint pocsék dalszövegíró). A dalban nem hangzik el név, de Sophie számára nyilvánvaló, hogy Alex a közös történetüket meséli el. Ezek után Cora és Alex közösen előadják a Sophie és Alex által írt dalt, az általuk elképzelt lírai hangszerelésben. Alex és Sophie megcsókolják egymást a színpad mögött és ezzel a film véget ér.

Érdekességek[szerkesztés]

A film címe eredetileg Music and Lyrics By… (Zenéjét szerezte…, szövegét írta…) lett volna, ezt a megjelenés előtt Music and Lyrics-re (Zene és szöveg) változtatták.

A filmben tényleg Drew Barrymore és Hugh Grant énekel. Martin Fry, az ABC együttes szólóénekese volt Hugh Grant instruktora a film készítése során.

A filmben felcsendülő dalok közül a legtöbb Adam Schlesinger szerzeménye. A Dance With Me Tonight című számot az író/ rendező/ producer/ 13 éves fia, Clyde Lawrence írta.

Betétdalok[szerkesztés]

A betétdalok a következő sorrendben jelennek meg mind a filmben, mind a filmzenéket tartalmazó lemezen:

  1. Pop! Goes My Heart
  2. Buddha's Delight
  3. Meaningless Kiss
  4. Entering Bootytown
  5. Way Back into Love [Demo Version]
  6. The Sounds – Tony the Beat
  7. Dance with Me Tonight
  8. Slam
  9. Don't Write Me Off
  10. Way Back into Love
  11. Different Sound
  12. Love Autopsy

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Zene és szöveg Archiválva 2007. július 15-i dátummal a Wayback Machine-ben Box Office Mojo
  2. 'Music and Lyrics tops box office. (Hozzáférés: 2007. június 9.)
  3. BoxOfficeMojo.com. (Hozzáférés: 2007. június 9.)

További információk[szerkesztés]