Zanzibári leopárd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Zanzibári leopárd
Kitömött zanzibári leopárd
Kitömött zanzibári leopárd
Természetvédelmi státusz
Kihalt
Status iucn EX icon.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Macskaalkatúak (Feliformia)
Család: Macskafélék (Felidae)
Alcsalád: Párducformák (Pantherinae)
Nem: Panthera
Faj: P. pardus
Alfaj: P. p. adersi
Tudományos név
Panthera pardus adersi
(Pocock, 1932)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Zanzibári leopárd témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Zanzibári leopárd témájú kategóriát.

A zanzibári leopárd (Panthera pardus adersi) a ragadozók (Carnivora) rendjébe és a macskafélék (Felidae) családjába tartozó leopárd (Panthera pardus) alfaja.

Kizárólag a Zanzibár szigetcsoporthoz tartozó Unguja szigetén élt. Alfaji státusza vitatott, de a legutóbbi jégkorszak végén, nagyjából 10 000 évvel ezelőtt bekövetkezett tengerelöntés óta, amely elválasztotta a szigetet az afrikai kontinenstől, biztosan elszigetelten fejlődött az afrikai leopárd (Parthera pardus pardus) populációitól.

Az Unguja szigeten élő leopárdok mára feltehetőleg kihaltak, az 1990-es évek közepe óta nincsenek megerősített észlelések. Pusztulásuk legfőbb oka célzott irtásuk volt. Az ember térhódítása miatt a leopárdok élettere egyre nagyobb átfedésbe került az emberekével. Ez egyre nagyobb konfliktushoz vezetett, ami a leopárdok irtására késztette az embereket. A folyamatot tovább erősítette, hogy leopárdok gyűlölete a helyi hiedelemvilágba is beépült, miszerint a leopárdokat boszorkányok tartják, akik arra használják fel őket, hogy a földműveseknek kárt okozzanak.[1]

Nemrégiben Forrest Gallente, az Extinct or Alive című műsor házigazdája és társai egy vadfigyelő kamerával vélhetően lefilmeztek egy példányt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Goldman, H.V. & Walsh, M.T.: A Leopard in Jeopardy: An Anthropological Survey of Practices and Beliefs which Threaten the Survival of the Zanzibar Leopard (Panthera pardus adersi)'. Zanzibar Forestry Technical Paper No. 63, Jozani-Chwaka Bay Conservation Project, Commission for Natural Resources, Zanzibar, 1997. (Hozzáférés: 2011. május 29.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]