Zacharias Ursinus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Zacharias Ursinus
Zacharias Ursinus.png
Született 1534. július 18.
Wrocław
Elhunyt 1583. május 6. (48 évesen)
Neustadt
Állampolgársága német
Nemzetisége német
Foglalkozása teológus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Zacharias Ursinus témájú médiaállományokat.

Zacharias Ursinus (Wrocław, 1534. július 18.Neustadt, 1583. május 6.), eredeti nevén Zacharias Bär, német teológus, Caspar Olevianus-szal együtt a heidelbergi káté szerzője.

Életpályája[szerkesztés]

Tizenöt évesen beiratkozott a wittenbergi egyetemre, ahol a következő hét évben Philipp Melanchthon tanítványa volt. Melanchthon csodálta a fiatal Ursinust intellektuális képességeiért és szellemi érettségéért, és beajánlotta őt több európai pártfogónak. Így Ursinus Strassborgban, Bázelben, Lausanne-ban és Genfben folytatta teológiai tanulmányait, Lyon-ban és Orléans-ban pedig héber nyelvtudását tökéletesítette. Visszatérve Boroszlóba kiadott egy pamfletet a szentségekről, amely kiváltotta a lutheránusok haragját, azzal vádolva őt, hogy inkább református, mint lutheránus. A boroszlói ellenfelek vitriolos reakciója miatt Ursinus Zürichbe költözött, ahol az olasz reformátor Pietro Martire Vermigli lett a barátja.

1561-ben III. Frigyes rajnai választófejedelem professzorrá nevezte ki a heidelbergi kollégiumban. Itt írta meg 1563-ban a választófejedelem megbízásából a heidelbergi kátét, Olavianussal együttműködve. A választófejedelem halála Ursinus elmozdítását eredményezte, aki ezután Neustadt an der Haardt-ban lett professzor 1578-tól 1583-ban bekövetkezett haláláig.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]