Záhi Havássz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Záhi Havássz (زاهي حواس)
2006-os portréja
2006-os portréja
Életrajzi adatok
Született 1947május 28. (71 éves)
Damietta
Ismeretes mint Zahi Hawass
Nemzetiség Egyiptom
Állampolgárság egyiptomi
Lakhely Kairó
Iskolái
  • Pennsylvaniai Egyetem
  • Cairo University
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
Pennsylvaniai Egyetem
Kairói Egyetem
Alexandriai Egyetem
Pályafutása
Szakterület régész
Kutatási terület egyiptológia
Tudományos fokozat Ph.D. (1987)[3]
honorary doctorate (2005)[4]
Szakintézeti tagság régészeti főfelügyelő (1969)[1]
régiségek legfelsőbb tanácsának főtitkára (2002)[2]
kulturális miniszter helyettese (2009–2011)
Munkahelyek
Más munkahelyek Kulturális Minisztérium (2011-ig)
Tudományos publikációk száma publikációk
Szakmai kitüntetések
Záhi Havássz (زاهي حواس) weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Záhi Havássz (زاهي حواس) témájú médiaállományokat.

Záhi Havássz (arabul: زاهي حواس, Zāhi Ḥawāss, Damietta, 1947. május 28. –) egyiptomi régész, egyiptológus és az egyiptomi kulturális miniszter helyettese. Pályafutása során terepi régészként Egyiptom számos jelentős lelőhelyén dolgozott a Nílus deltavidékétől a nyugati sivatagon át Felső-Egyiptomig.

Élete[szerkesztés]

Havássz eredetileg ügyvédnek készült, majd Alexandriában görög–római régészetet tanult. 1967-ben szerezte régészeti diplomáját. 1980-ban a Kairói Egyetemen egyiptológiából szerezte B.Sc. fokozatát, majd Fulbright-ösztöndíjjal 1987-ben Ph.D. fokozatot nyert el Pennsylvaniában egyiptológia és szír-palesztin régészet tárgyban.

1988-tól a kairói egyetemen, valamint a Kalifornia Egyetem Los Angeles-i intézetében egyiptomi régészetet és egyiptomi kultúrtörténetet tanított. 1993-ban egyetemi katedráit feladva a gizai fennsík főfelügyelője lett, majd 1998-tól annak igazgatója. 2002-től az egyiptomi régiségek legfelsőbb tanácsának főtitkára, 2009-től miniszterhelyettes.

Amellett, hogy számos projektet irányított a gyakorlati régészet területén, Havássz több könyvet írt, még többet szerkesztett, dokumentumfilmek állandó szereplője – vagy narrátorként vagy szakértőként – és szövegírója. Ezek miatt az egyiptológia művelőinek egy része úgy tartja, hogy Havássz kisajátítja az egyiptológia tudományát.

A Nagy Szfinx helyreállítását is ő vezette, valamint minden, a memphiszi nekropolisz területére eső kutatást. Az elmúlt években élénken foglalkozott Tutanhamon rejtélyének kibogozásával. 2005. január 6-án CT-vizsgálatnak vetette alá a múmiát a halál okának kiderítésére, és még abban az évben publikálta az uralkodó halálára vonatkozó elképzeléseit.

A kormányzat 2011. március 3-i átszervezését követően, március 6-án beadta a lemondását. A lemondását azzal indokolta, hogy a forradalom után a kormányzat nem képes megvédeni a műemlékeket, nem garantálják a biztonságot. Március 30-án bejelentette, hogy újra ő a kulturális miniszter, és az új miniszterelnök ki is nevezte, de július 17-én ismét lemondatta.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]