Záhi Havássz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Záhi Havássz (زاهي حواس)
2006-os portréja
2006-os portréja
Életrajzi adatok
Született 1947május 28. (69 éves)
Damietta
Ismeretes mint Zahi Hawass
Nemzetiség Egyiptom
Állampolgárság egyiptomi
Lakhely Kairó
Iskolái Pennsylvaniai Egyetem
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
Pennsylvaniai Egyetem
Kairói Egyetem
Alexandriai Egyetem
Pályafutása
Szakterület régész
Kutatási terület egyiptológia
Tudományos fokozat Ph.D. (1987)[3]
honorary doctorate (2005)[4]
Szakintézeti tagság régészeti főfelügyelő (1969)[1]
régiségek legfelsőbb tanácsának főtitkára (2002)[2]
kulturális miniszter helyettese (2009–2011)
Munkahelyek
Más munkahelyek Kulturális Minisztérium (2011-ig)
Tudományos publikációk száma publikációk
Záhi Havássz (زاهي حواس) weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Záhi Havássz (زاهي حواس) témájú médiaállományokat.

Záhi Havássz (arabul: زاهي حواس, Zāhi Ḥawāss, Damietta, 1947. május 28. –) egyiptomi régész, egyiptológus és az egyiptomi kulturális miniszter helyettese. Pályafutása során terepi régészként Egyiptom számos jelentős lelőhelyén dolgozott a Nílus deltavidékétől a nyugati sivatagon át Felső-Egyiptomig.

Élete[szerkesztés]

Havássz eredetileg ügyvédnek készült, majd Alexandriában görög–római régészetet tanult. 1967-ben szerezte régészeti diplomáját. 1980-ban a Kairói Egyetemen egyiptológiából szerezte B.Sc. fokozatát, majd Fulbright-ösztöndíjjal 1987-ben Ph.D. fokozatot nyert el Pennsylvaniában egyiptológia és szír-palesztin régészet tárgyban.

1988-tól a kairói egyetemen, valamint a Kalifornia Egyetem Los Angeles-i intézetében egyiptomi régészetet és egyiptomi kultúrtörténetet tanított. 1993-ban egyetemi katedráit feladva a gizai fennsík főfelügyelője lett, majd 1998-tól annak igazgatója. 2002-től az egyiptomi régiségek legfelsőbb tanácsának főtitkára, 2009-től miniszterhelyettes.

Amellett, hogy számos projektet irányított a gyakorlati régészet területén, Havássz több könyvet írt, még többet szerkesztett, dokumentumfilmek állandó szereplője – vagy narrátorként vagy szakértőként – és szövegírója. Ezek miatt az egyiptológia művelőinek egy része úgy tartja, hogy Havássz kisajátítja az egyiptológia tudományát.

A Nagy Szfinx helyreállítását is ő vezette, valamint minden, a memphiszi nekropolisz területére eső kutatást. Az elmúlt években élénken foglalkozott Tutanhamon rejtélyének kibogozásával. 2005. január 6-án CT-vizsgálatnak vetette alá a múmiát a halál okának kiderítésére, és még abban az évben publikálta az uralkodó halálára vonatkozó elképzeléseit.

A kormányzat 2011. március 3-i átszervezését követően, március 6-án beadta a lemondását. A lemondását azzal indokolta, hogy a forradalom után a kormányzat nem képes megvédeni a műemlékeket, nem garantálják a biztonságot. Március 30-án bejelentette, hogy újra ő a kulturális miniszter, és az új miniszterelnök ki is nevezte, de július 17-én ismét lemondatta.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]