Yvette Guilbert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Henri de Toulouse-Lautrec Yvette Guilbert Gants noirs.jpg
1913-ban
Toulouse-Lautrec: Yvette Guilbert

Yvette Guilbert, aki Emma Laure Esther Guilbert néven született (Párizs, 1865. január 20.Aix-en-Provence 1944. február 3.) francia énekesnő volt; a sanzon és a kabaré egyik első csillaga.

Egy régiségkereskedő és egy kalaposnő gyermeke volt. Tizenhat éves korától eladó volt egy áruházban. Elvégzett egy színiiskolát és játszani kezdett. 1891-ben szerződtette a Moulin Rouge.

Az Eldorado mulatóban megismerkedett vele Sigmund Freud, majd élénk levelezésbe kezdtek. Freud Guilbert fényképét Lou Andreas-Salomé képe mellé a dolgozószobája falára akasztotta.

„Magas, vézna nő, szögletes, szokatlanul esetlen, de szuggesztív mozdulatokkal. Gesztusaiból leírhatatlan nyerseség, elképesztő cinizmus és megdöbbentő blazírtság árad... Nagy és keskeny ajkai közül élesen és rekedten, hisztérikusan és szenvedélyes hangsúllyal törnek elő ütemesen szaggatott tónusú szavai. Sápadt, csontos, szögletes arcából csak szürke és kemény tekintetű szeme izzik ki szinte foszforeszkálva vöröses szalmaszínű haja alól... Ez a megelevenedett plakát, ez a férfias nő, ez a félig elvirult kurtizán, félig angol nevelőnő – ez Yvette Guilbert.”

– Klossowsky, korabeli német kritikus

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Yvette Guilbert témájú médiaállományokat.