Yucca Corridor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Yucca Corridor egy változatos, nagyon kis területű, ám sűrűn lakott része Hollywoodnak. A Yucca Street, a városrész leghosszabb utcája mentén fekszik. A környéket észak-dél irányban a Hollywood Boulevard és a Franklin Avenue, kelet-nyugati irányban a Highland Avenue és a Vine Street határolja. Ez körülbelül egy nyolcszáz méterszer négyszáz méteres területet jelent.

YuccaCorridor1.JPG

A környék a Hollywood Boulevard északi, legnyüzsgőbb része mentén terül el. Mivel a fő bevételi forrása a turizmus, ezért rengeteg étkezdét, szuveníráruló helyet lehet találni a számos bár és éjszakai szórakozóhely mellett. Az utak minősége mellett, a tömegközlekedés is kifogástalan. A területen két metróállomás is található (egy Vine-nál és egy Highlandnél). Az épületek jó állapotban vannak és többségük kétemeletes, de a belsőbb részeken találhatunk hatemeletes apartmanokat is. Találunk itt még néhány magas bérházat is, többek közt a híres Fontenoyt és Montecitót. Közigazgatásilag főbb pontjai a First National Bank of Hollywood épület, a Pacific Theater, a Hollywood Greyhound állomás, és egy kis szelete a Hollywood Boulevard Hírességek Sétányának. További főbb tájékozódási pont a közvetlen szomszédságában a városnak még a Capitol Records Building, a Grauman's Egyptian Theater, a Grauman's Chinese Theater, a Kodak Theater és a Frederick's of Hollywood épület.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Yucca Corridor nevet az Ivar Hill Community Association [1] első közgyűlésén kapta, 1991 áprilisában. Az Ivar Hill Community Association vezetője, Joe Shea azért ajánlotta ezt a nevet, hogy a városi képviselők hozzászokjanak ahhoz, hogy ez egy megbeszélendő téma. Egészen addig, a saját utcáik problémáival voltak elfoglalva, nagy hangsúlyt fektetve a bűnözés felszámolására.

A Neighborhood Watch csoportok kifejezés különálló csapatokat jelent, amelyek összhangban dolgoztak a bűnözés ellen. Ilyen csapatok voltak például az Ivar Hawks, a Cherokee Condors, a Las Palmas Lions, a Wilcox Werewolves, a Whitley Rangers és a Hudson Howlers.[2]

Kamerákat szereltek a leghírhedtebb sarokra, valamint gyalogos őrjárat is volt, annak érdekében, hogy a közösség végre békében élhessen. Shea számtalanszor mondta, hogy 23 embert lőttek le Yucca-ban csak a Cahuenga Boulevard és az Ivar Avenue között, így ez 180 méteres szelete Yucca Corridornak gyakran jelent meg a hírekben és riportokban, mint Hollywood sötét problémája a '90-es években [forrás?]. Végül a veszélyes szórakozóhelyet, a La Igueritat bezárták Ivar és Yucca közelében.

1994-ben volt a Northridge földrengés, amely számos hírhedt helyet a földdel tett egyenlővé végig a Yucca Street mentén.

Egy másik közösségépítő szervezés keretében, Shea és csapata egy karácsonyi bulit szerveztek négyszáz gyermek számára az egész Yucca Corridorban és becsomagolt ajándékok osztottak körülbelül 7000 ember számára 1991 és 2003 között. A Las Palmas Lions szintén szervezett efféle rendezvényeket. 2003-at írunk, amikor a DePietro Family eladja ingatlanát a New York-i művészeti iskolának, hogy legyen belőle előadóterem, ahol a komolyabb középosztálybeliek gyönyörködhetnek a kiállított tárgyakban. Az olyan elnökök, mint John Jay, aki a United Streets of Hollywood alapítója és Joe Shea kénytelenek voltak megválni az ingatlanoktól vagy magasabb bérleti díjakat bevezetni. Sokan a Hollywood e történelmi részének megmentéséért küzdők közül már nem engedheti meg magának, hogy itt éljen.

Népesség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 2000-ben végzett népszámlálási eredmények szerint Yucca Corridor-ban 6177 lakos él 3578 háztartásban. Ezen háztartások 75%-ban egy ember él és nincs családja, 99%-a pedig bérli a lakását, és nagyjából 40%-ának nincs autója. A környék az egyik legváltozatosabb Dél-Kaliforniában, hiszen a népesség 44%-a fehér, 35%-a csikánó (mexikói fehér), 10%-a fekete és 7%-a ázsiai. A népsűrűség nagyjából 37 000 fő per négyzetmérföld, a legsűrűbben lakott részeken 80 000 fő négyzetmérföldenként.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Magyar fordításban: Ivar Hill Közösségi Egyesület
  2. Being discovered in Tinseltown. Los Angeles Times. 2007. március 4.

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Yucca Corridor, Los Angeles című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.