yescrypt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
yescrypt
TervezőSolar Designer (Openwall Systems)
FejlesztőSolar Designer
Megjelent2018-03-09
Előzményscrypt
KapcsolódikPBKDF2, SHA-256, HMAC
Blokkméret256 bit
Crypt prefix$y$
Weboldal


A yescrypt egy jelszó alapú kulcslevezető eljárás (key-derivation function, KDF) és jelszó-hashelési eljárás. A tervezésének alapja Colin Percival script rendszere volt, illetve az eljárás NIST által jóváhagyott kriptográfiai algoritmusokra épül. A yescript célja tehát az, hogy egy jelszót biztonságosan (nehezen visszafejthető módon) tároljon. Ez az eljárás számos Linux disztribúció alapértelmezett eljárása.

A jelszavak nehéz visszafejthetőségét általában két fő eljáráscsoport biztosítja: a kulcslevezető eljárások a megadott „rövid” jelszavakból egy „hosszabb” jelszót készítenek, a hasítófüggvények pedig egy hosszú adatból egy rövidebb, nehezen visszafejthető lenyomtatot hoznak létre. Ez a két eljárás biztosítja azt, hogy nagy kapacitású számítógépekkel se lehessen a tárolt formából egyszerűen visszanyerni az eredeti jelszót.

A yescrypt kifejlesztésének célja az volt, hogy az elavult módszerek (SHA-1, MD5), a modern, de valamilyen szempontból nem elég hatékony módszerek (SHA-2, scrypt, bcrypt) helyett egy olyan módszert alkossanak, ami megnehezíti a modern eszközökkel (nagy teljesítményű számítógépek, FPGA/GPU alapú rendszerek, felhő alapú rendszerek) történő visszafejtést is.

A yescrypt a Password Hashing Competition (2013–2015) egyik indulója volt, és bár a versenyt az Argon2 eljárás nyerte, de benne volt a négy kiemelt eljárásban (a Catena, Lyra2 és Makwa hashek mellett), melyet kiválasztottak a 24 induló közül.

Felépítése[szerkesztés]

A yescrypt az SHA-256, HMAC és PBKDF2 kriptográfiai eljárásokon alapul, örökítve ezek visszafejtéssel szembeni ellenállóképességeit. Még akkor is, ha az SHA2 valaha sérülékenynek bizonyulna az eljárás várhatóan jelentősen csökkenti ennek hatását a visszafejthetőségre.

A hash függvény eredményének hossza 256 bit, a salt mérete pedig maximálisan 512 bit.

Az SHA256crypt és SHA512crypt eljárásokkal szemben jelentősen nagyobb salt értékeket használ (90 bit helyett akár 512 bit) illetve a hosszabb jelszavak nem okoznak eltérést a futási teljesítményben (a kulcslevezető eljárás használata miatt), így nem lehet a jelszó hosszára sem következteni a futásidőből.

Az Argon2'-höz képest előnyei:

  • Az eljárás nem csak memóriafüggő, de függ a helyi cpu gyorsmemóriától is, ami nehezíti a GPU alapú visszafejtési módszereket.
  • Az eljárás kevesebb alacsony szintű párhuzamosításra ad lehetőséget, mint az Argon2.

Hol használják[szerkesztés]

A yescrypt 2022-ben az alábbi rendszereken alapértelmezett jelszótárolási eljárás:

Támogatja még:

Források[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]