Yaacov Agam

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Yaacov Agam
Yaacov Agam az általa dekorált épület előtt, Tel-Aviv
Yaacov Agam az általa dekorált épület előtt, Tel-Aviv
Született Yaacov Gipshtein
1928. május 11. (90 éves)[1][2][3][4][5]
Risón Lecijón
Állampolgársága izraeli
Foglalkozása
 • művész
 • szobrász
 • experimental artist
 • vizuális művész
 • festő
Iskolái Bezalel Academy of Art and Design
Kitüntetései Ordre des Arts et des Lettres
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Yaacov Agam témájú médiaállományokat.

Yaacov Agam (héberül: יעקב אגם) (eredeti nevén Yaacov Gipstein, 1928. május 11. –) izraeli szobrász. A kinetikus és optikai művészettel foglalkozik.

Művészete[szerkesztés]

Az olyan tudományos és művészi jelenségeknek ez az egymáshoz közelítése, amelyek rendszerint kisiklanak érzékelésünk köréből, valami sohasem sejtett új lehetőséggel bővíti az op-art világát, úgy, amint ezt Yaacov Agamnak is sikerült elérnie, aki egyazon képen mutatja be mind a fekete és fehér elemek, mind pedig a színes formák és szerkezetek egymás után következő megtapasztalását. A szemlélőnek helyet kell változtatnia ahhoz, hogy fölfedezze ezeknek a képdomborműveknek a különböző témáit, a „valós” események egyidejűségét és az idő visszafordíthatatlanságait.

Műveiből[szerkesztés]

 • Kettős metamorfózis III.: Az alkotás a kép bal oldala felől átlósan nézve. Szerzője, Yaacov Agam több hasonló falképet csinált, függőlegesen bordázott nagy zsalu módjára. A szemlélő különféle helyzete szerint a kompozíció látszólag végtelen számú változatban mutatkozik meg. A következő oldalon látható fényképpel összevetve nyilvánvaló a különbség.
 • Kettős metamorfózis III.: a mű szemközti nézete. Az izraeli művész arra törekszik, hogy bevonja a nézőt a festői folyamatba: mindenki kedve szerint komponálhat a maga számára. Jóllehet ebben a munkában egy elemi absztrakt geometriai formanyelvet alkalmaz, mindez mégis kibővül a formák folytonos változásával, a szemlélő által kiválasztott nézőpont szerint.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. 2017. augusztus 22., https://rkd.nl/explore/artists/626
 2. Yaakov Agam
 3. Yaacov Agam
 4. SNAC. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 5. Encyclopædia Britannica Online. (Hozzáférés: 2017. október 9.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]