Wurm István

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wurm István
Született 1922. augusztus 19.
Budapest
Elhunyt 2001. október 24. (79 évesen)
Canberra
Állampolgársága ausztrál
Foglalkozása nyelvész

Wurm István Adolf (Budapest, 1922. augusztus 19.Canberra, 2001. október 24.) magyar származású ausztrál nyelvész.[1]

Élete[szerkesztés]

Wurm István Budapesten született, egy német anyanyelvű apa (Adolf Wurm) és egy magyar anyanyelvű anya (Novróczky Anna) gyerekeként. Apja még a születése előtt elhunyt.

Mivel többnyelvű családba született, már korán megmutatkozott nála is a nyelvek iránti érdeklődés. Bécsbe járt iskolába, és gyerekkorában beutazta egész Európát. Mire elérte a felnőttkort, már kilenc nyelven beszélt. A Bécsi Egyetemen török nyelveket tanult, 1944-ben írta meg doktori disszertációját az üzbég nyelvből.

1946-ban megnősült, elvette iskolatársát, Helene (Helen) Maria Groeger, akinek az afrikai etnográfia volt a szakterülete. 1951-ig a bécsi Egyetemen tanított altaji nyelvészetet.

Miután elolvasta S. H. Ray néhány könyvét, elkezdték érdekelni a pápua nyelvek, és elkezdett levelezni Dr. Arthur Capell tiszteletessel, a Sydney Egyetem tanárával. Wurm megtanult magától tok pisin nyelven és Police Motu nyelven, és Londonban kapott állást. 1954-ben Ausztráliába költözött, ahol Capell egy állást készített elő neki az antropológiai tanszéken. 1957-ben Sydneyből Canberrába költözött, ahol a Csendes-óceániai és ázsiai kutatóintézet munkatársa lett. Ugyanabban az évben megkapta az ausztrál állampolgárságot. Innentől fő kutatási területe a pápua nyelvek voltak, bár ausztráliai nyelvekről is írt. Halála előtt úgy tartották, hogy mintegy ötven nyelven beszél.[2] Egy olasz interjúban megvallotta, hogy káromkodni csak az anyanyelvén, magyarul tud.

Hivatkozások[szerkesztés]

  • Pawley, Andrew. 2002. Stephen Wurm, 1922-2001: Linguist Extraordinaire. Oceanic Linguistics, 41:1.

Külső hivatkozások[szerkesztés]