William H. Conley

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
William Henry Conley (1840-1897)

William Henry Conley (1840-1897) az amerikai Pennsylvaniabeli Alleghenyben üzletember, bankár.

Első évei[szerkesztés]

A Conley család Alleghenyben élt; az Advent Christian Church egyház gyülekezetét látogatták, ahol feltehetőleg az 1860-as években már összeismerkedtek a Russell családdal. Gyülekezetet olyan szónokok irányították, mint Jonas Wendell, George Stetson és George Storrs. 1870-es évek elején hitviták után a pittsburghi adventisták elszakadtak az egyháztól; valószínűleg ekkor kezdett a két család találkozgatni Conleyéknél, így William és Russellék a Biblia tanulmányozásába kezdtek.

Tevékenysége[szerkesztés]

Kevéssé ismert, hogy 1881-ben ő alapította meg a Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania Társulatot, ő volt az első elnöke. Charles Taze Russell a titkára és pénzügyi szakértője, Joseph Lytel Russell – Charles apja – pedig az alelnöke volt.

Ő és felesége, Sarah Conley(1841-1908) két Bibliaolvasó csoportot, a Russell család pedig hármat alapított Alleghenyben.

Az J. L. Russell & Son ruházati kiskereskedés és a Riter-Conley Company nemzetközi fémfeldolgozó vállalat – aminek William H. Conley résztulajdonosa volt – bevételeiből finanszírozták tevékenységüket. Conley ezen felül a Third National Bank of Allegheny igazgatójaként is tevékenykedett. Az Őrtorony Társulat részvény-alapú volt, amelyekhez 10 dollárért lehetett hozzájutni. Conley körülbelül 350 részvényt birtokolt, Joseph kb. 100, Charles kb. 50 darabot. A szervezet működésének első 12 hónapjában 40,000 dollárt költöttek – elsősorban Conley – az ingyenes Food For Thinking Christians magazin terjesztésére, hogy az embereket visszacsábítsák az istenhithez.

Conley és felesége, még egy Jeruzsálemi hittérítő missziót is finanszírozott. Nem csak az evangéliumhirdetést támogatták. Az árvaház , az afroamerikaiak iskola és a helyi kórház számára is adományokat tettek.

Üzleti tevékenységei igen elfoglalttá tették, de sok sikert élt meg benne. Részt vett az első amerikai olajvezetékek, a Great Northern Railway Line építésében is.

Mivel az újság nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és a Russell jóslatai az 1878-as és 1881-es évvel kapcsolatban sem teljesültek, újragondolta Russellék doktrínáiba vetett hitét és 1882-es év folyamán visszavonta az anyagi támogatást; – de egyes források szerint a betegsége miatt vonult vissza. Conley neve többé nem szerepelt a szervezet kiadványain. Conley-ék adventisták maradtak, de nem próbálták többé meghatározni Krisztus Második Eljövetele dátumát, a helyi Presbiter Egyház (pünkösdizmus) gyülekezetét látogatták. Közben 1884-ben Charles megszerezte a Watch Tower elnöki székét. Conley csak 12 évvel később, 1894-ben vette fel újra Russell-lel a kapcsolatot levélben, amikor is Russell és a Biblia-olvasó csoportok háromnegyede szakított egymással. Azonban leveléről másolatokat készíttetett és kigúnyolta.

Halála, hatása[szerkesztés]

Amikor egy hónapnyi betegeskedés után 1897. július 25-én pittsburghi otthonában meghalt, lánya, Emma D. Conley gyászolta. Az Őrtorony még csak meg sem említette – ez figyelemre méltó, mivel Russell adventista tanítóinak, a szervezete tisztviselőinek haláláról mindig beszámolt egy őket méltató cikk erejéig. Sok korabeli újság megemlékezett róla, köztük a Russelltől kivált Michigan-ben élő háromságpárti John H. Paton a The World's Hopeban.

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]