Willem Eduard Bok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Willem Eduard Bok
WE Bok NP.jpg
Transvaal Köztársaság 1. államtitkára
Hivatali idő
1880 1889
Előd Új hivatal
Utód Willem Johannes Leyds

Született 1846. június 28.
Hollandia Holland Királyság
Elhunyt1904. november 1. (58 évesen)
Dél-afrikai Unió, Johannesburg

Foglalkozás politikus
Vallás holland református

Willem Eduard Bok vagy W. Eduard Bok (Den Burg, Texel, 1846. június 28.Johannesburg, 1904. november 1.) holland származású búr politikus, köztisztviselő, államférfi. A Transvaal Köztársaság első államtitkára (1880-1889).

Élete[szerkesztés]

Ifjúkora[szerkesztés]

Eduard Bok 1846. június 28-án született a hollandiai Texel környezetében, Den Burg városban. 20 évesen Angliába ment tanulni, később visszatért hazájába és értékesítési ügynökként kezdett dolgozni Zaandam városában. 30 éves korában Dél-Afrikába, a búrok által létrehozott Transvaal Köztársaságba ment.

Dél-Afrikában[szerkesztés]

Megérkezése után nem sokkal barátságot kötött és csakhamar személyes bizalmasa lett Paul Krugernek, a transvaali politikai élet egyik meghatározó személyiségének, a köztársaság többszörösen megválasztott miniszterelnökének. Nemsokára megkapta a Nemzeti Bizottság titkári székét és a Die Volkstem (Népszava) szerkesztőbizottságának tagságát. Az első búr háborút lezáró Majuba-hegyi csata (Búr győzelem) után kinevezték az állam első államtitkárává.

1889-ig volt államtitkár, emellett ebben az időben mint a közgyűlés jegyzője is tevékenykedett és a Witwatersrandban kiépített aranybánya biztosává is kinevezték. Megélte a második búr háborút és a köztársaság beolvasztását a Brit Birodalomba.

1904. november 1-jén hunyt el Johannesburgban.

Családja[szerkesztés]

Fia, ifjabb Willem Eduard Bok jogi pályára lépett és mint ügyvéd, majd bíró tevékenykedett. Unokatestvére, Edward Bok a Ladies' Home Journal nevű amerikai magazin szerkesztője volt az Egyesült Államokban.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Willem Bok című afrikaans Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Forrás[szerkesztés]

  • Eric Rosenthal: "Encyclopaedia of Southern Africa", Juta and Company Limited, Kaapstad, 1978.
  • búr Búrportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap